Aproape 23.000 de cereri pentru paşapoarte noi, soluţionate

> Numărul cererilor pentru eliberarea paşapoartelor simple, în creştere

La Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS), în ultimele 3 luni, au fost soluţionate 22.926 cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple – electronice şi temporare –, dintre care 19112 prin ghişeele serviciului, iar 3814 au fost cereri de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate (MDOC). Totodată, s-au emis 18.813 paşapoarte, dintre care 8275 au fost paşapoarte simple temporare, iar 10.538, paşapoarte simple electronice.

La ghişeele serviciului au fost înregistrate 19.112 cereri pentru eliberarea paşapoartelor, dintre care 10.816 au fost cereri pentru paşapoarte simple electronice, iar 8296 au fost solicitări de eliberare a unor paşapoarte simple temporare.

Astfel, prin punctul de lucru mobil la Rădăuţi, în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2018, au fost preluate 995 cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice, prin acest punct fiind eliberate 912 paşapoarte de acest tip, iar prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate – (MDOC), în perioada menţionată au fost primite şi soluţionate, de către SPCEEPS 3.814 cereri.

Pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate (CRDS), la ghişeele serviciului au fost preluate 967 cereri, dintre care 415 cereri pentru paşapoarte simple electronice, iar 552 cereri pentru paşapoarte simple temporare. Prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate au fost verificate şi propuse spre aprobare 391 cereri. Astfel, 1358 cereri au fost soluţionate, validate şi aprobate, în total, de SPCEEPS.

Prin ghişeul de eliberări paşapoarte al serviciului s-au eliberat şi livrat către solicitant 16.215 paşapoarte simple: 8188 fiind paşapoarte simple temporare, iar 8980 paşapoarte simple electronice. Alte 953 de paşapoarte simple electronice au fost livrate prin curier.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în trimestrul II din 2018 indicatorii statistici arată o creştere de 29,3% a numărului de cereri pentru paşapoarte simple (electronice şi temporare) preluate şi soluţionate prin ghişeele serviciului, prin punctul de lucru mobil şi prin MDOC. Detaliat, se constată o creştere de 24,8% a numărului de cereri pentru paşapoarte simple electronice şi de 35,9% la paşapoarte simple temporare.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, în trimestrul II 2018 a crescut de 4,5 ori numărul total de cereri pentru eliberarea unui paşaport simplu (electronic sau temporar), soluţionate de SPCEEPS.

În perioada de referinţă, 101 persoane au fost sancţionate contravenţional la regimul paşapoartelor.

Pe linia aplicării măsurilor restrictive şi relaţii consulare, au fost primite 203 comunicări, de la instanţele de judecată şi Direcţia Generală de Paşapoarte, pentru 234 de persoane fiind dispusă măsura de suspendare temporară a dreptului la libera circulaţie. Au fost reţinuţi sau arestaţi 55 cetăţeni români ce au încălcat legile statelor în care au călătorit.

De menţionat este că, începând cu data de 20 iulie a.c., vor intra în vigoare modificările Legii nr. 248/2005 referitoare la regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Legea nr.133/18.06.2018. Conform acestora, începând cu data menţionată, paşapoartele simple temporare vor fi eliberate doar pe baza unor documente justificative şi numai în situaţii obiective. Aceste situaţii trebuie dovedite cu documente care să ateste motivele de sănătate, familiale sau profesionale care determină necesitatea şi urgenţa deplasării persoanei în străinătate, paşapoartele fiind eliberate în cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Tot din data de 20 iulie a.c., se vor prelua şi cererile pentru paşapoartele simple electronice cu valabilitate de 10 ani, pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani. (N.B.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: