Plan Roşu de Intervenţie

Forţe multiple ale ISU Suceava angrenate într-o acţiune de salvare a 43 de copii

> Un autocar plin cu minori care mergeau în tabără la bulgari s-a răsturnat pe raza localităţii Dănila > Ca prin minune, niciunul dintre ocupanţii autocarului nu a suferit leziuni majore >Poliţiştii au deschis o anchetă pentru tragerea la răspundere a celui ce se face vinovat de producerea accidentului

 Spaima a cuprins duminică seară zeci de copii din Belarus care se îndreptau către Bulgaria pentru a-şi petrece, în tabără, vacanţa mult aşteptată. Potrivit datelor pe care le deţinem, momentele de groază i-au cuprins pe cei 50 de ocupanţi ai unui autocar după ce – din motive ce urmează a fi stabilite cu exactitate de ancheta deschisă de poliţişti – şoferul acestuia, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Republica Belarus, în timp ce se deplasa pe DN 2 în afara localităţii Dănila, a pierdut, la puţin timp după ora 21, controlul asupra direcţiei de mers… Vehiculul a părăsit partea carosabilă, răsturnându-se pe partea laterală.

În momentul în care a fost dată alarma, „la nivelul judeţului Suceava a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, care a implicat suplimentarea echipajelor medicale. Astfel, la locul indicat au fost trimise două autospeciale pentru descarcarare, o autospecială pentru transport personal şi victime multiple, o ambulanţă SMURD, toate de la Detaşamentul de Pompieri Suceava, precum şi cinci echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean”, ne-a declarat slt. Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”. În autocar se aflau 50 de persoane (43 de copii şi şapte adulţi) care au fost supuse investigaţiilor medicale primare. După evaluare, 17 dintre copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, şi un adult, o însoţitoare în vârstă de 54 de ani, au fost transportaţi la spital pentru investigaţii medicale suplimentare de specialitate. Din fericire, în ciuda gravităţii accidentului, toate victimele „erau de cod verde, conştiente şi cooperante”, ne-a mai declarat sursa citată, victimele prezentând doar leziuni uşoare. Chiar şi aşa, au rămas internate peste noapte în unitatea sanitară, pentru siguranţă.

„Escală” făcută la Călineşti

După calmarea victimelor implicate în accidentul rutier, o primă grijă a autorităţilor a fost cazarea celorlalţi copii şi a adulţilor însoţitori. Astfel, Primăria Dărmăneşti a pus la dispoziţie două microbuze cu care aceştia au fost transportaţi la cabana CJ Suceava din localitatea Călineşti-Enache, acolo unde, după încetarea Planului Roşu de Intervenţie, grupa operativă de intervenţie s-a deplasat şi ea, „pentru a se asigura că toţi minorii erau în stare bună şi aveau toate condiţiile pentru a se putea odihni şi a putea trece peste această întâmplare” a mai adăugat slt. Alin Găleată.

În ciuda celor întâmplate, călătoria a continuat

Din fericire, incidentul rutier nu a dus la pierderi de vieţi omeneşti; victimele accidentului nu au suferit decât răni superficiale. Chiar şi aşa, intervenţia promptă şi profesionistă a structurilor implicate în activităţile derulate conform Planului Roşu de Intervenţie au făcut ca evenimentul să fie suportat şi mai uşor de cei implicaţi. Astfel, după o „escală” de o noapte în judeţul Suceava, aceştia au fost preluaţi de un alt autocar care i-a transportat, mai departe, până la destinaţie. Potrivit poliţiştilor, şoferul autocarului din Belarus nu consumase băuturi alcoolice înainte de producerea accidentului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI