Protopopiatul Rădăuţi

O familie bine închegată şi dornică de desăvârşire

Anii de după Revoluţie au fost ani în care credincioşii ortodocşi, şi nu numai, şi-au manifestat intens dorinţa de a-şi exprima liber credinţa ce a fost oprimată de regimul comunist, de a participa la sfintele slujbe fără vreo restricţie sau frică de a fi pedepsiţi pentru acest lucru. De aceea, după evenimentul din Decembrie, cum îl numim, s-au ridicat multe biserici în care credincioşii se puteau ruga, îşi botezau copii, se căsătoreau şi conduceau pe ultimul drum pe cei dragi trecuţi la cele veşnice. De fapt, se relua un drept şi un obicei străbun de a fi liberi în credinţă, faptă şi cuvânt.

 Aşa se face că în anul 1994, în inima şi sufletul preotului Gheorghe Calancea, pe vremea aceea preot în comuna Bilca, s-a înfiripat dorinţa de a ridica la Rădăuţi un locaş de închinare pentru credincioşii ortodocşi.

După câteva piedici, pentru că aşa se întâmplă când vrei să faci un lucru bun, a reuşit să obţină aprobarea şi binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Pimen, şi locul pentru viitoarea biserică prin bunăvoinţa primarului de atunci Mihai Frunză, precum şi sprijinul duhovnicesc al părintelui protopop de atunci – pr. Ioan Ciornei, în anul 1996 sfinţindu-se locul de biserică în cartierul Obor al municipiului Rădăuţi. Hramul bisericii a fost propus şi susţinut să fie „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” de către Preasfinţitul Calenic de la Iaşi, prieten apropiat al părintelui Calancea de pe vremea când Presfinţia Sa era călugăr la Mănăstirea Putna.

 Lucrările s-au desfăşurat pe parcursul a 10 ani. În aceşti ani şi-au dat concursul pentru a ieşi o biserică parohială frumoasă următorii: ing. Tibi Aconstantinesei, arhitecţii Dungeanu şi Pentelescu, ing. Calancea şi ing. Nicuşor Popa. Alături de ei lucrat şi ridicat acest sfânt locaş o echipă din Bilca sub conducerea lui Gheorghe Galan. A fost o muncă asiduă, pentru că nu erau atâtea mijloace moderne de a prepara betonul şi a-l transfera la înălţime cu ajutorul pompei – totul s-a făcut manual până în vârful turnului central al bisericii; apoi şi drumurile zilnice Bilca-Rădăuţi şi retur pe care le-a străbătut părintele Gheorghe împreună cu echipa din Bilca, hrana pentru muncitori şi altele. Dar cum se spune: cu cât munceşti mai greu şi mai mult la un lucru, cu atât îl preţuieşti mai mult !

 După începerea lucrărilor la biserică, Prea Sfinţitul Gherasim Putneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, l-a sfătuit şi îndemnat pe părintele Gheorghe Calancea să ridice o capelă de lemn provizorie în care să se slujească Sfânta Liturghie şi în care credincioşii din cartierul Obor sa aibă parte de toate serviciile religioase ce se impun într-o parohie de sine stătătoare.

În anul 2000, luna octombrie, am fost hirotonit preot la această biserică închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, iar tatăl meu, pr. Gheorghe Calancea, a rămas să păstorească pe credincioşii din Bilca, azi împlinind peste 35 ani de slujire în această comună. Vreme de doi ani de zile am slujit în capela de lemn provizorie de lângă biserica mare, alături de doi vrednici preoţi pensionari, de la care am avut multe de învăţat: pr. Gheorghe Bărbuţă şi pr. Roman Nuţu – Dumnezeu să-i odihnească cu Sfinţii! În biserica mare se lucra la pictură. În 2002 ne-am mutat în biserica mare şi ne-am bucurat de un spaţiu mai mare, însă fără căldură iarna. Făceam slujbă cu două aeroterme care consumau foarte mult curent, aşa încât siguranţele la tabloul electric săreau într-o veselie… Dar au trecut şi cei doi ani.

 Am oprit lucrările de pictură vreme de un an de zile tocmai pentru a monta centrale pe gaz pentru a încălzi biserica şi a oferi un minim de confort pentru credincioşii care veneau la slujbele rânduite.

 În anul 2006, anul sfinţirii bisericii, au fost multe de împlinit şi de finalizat. Am reluat lucrările de pictură în partea de jos a bisericii, pictură realizată de un pictor local, bucovinean pe nume Constantin Popescu (Dumnezeu să-l odihnească ! – a trecut la cele veşnice anul acesta, în ianuarie 2017), şi încet, încet ne-am pregătit pentru marele eveniment al sfinţirii bisericii care a avut loc pe data te 8 octombrie 2006.

 Legat de această pictură, îmi aduc aminte de o minune ce s-a săvârşit de către Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril în această biserică închinată lor: aveam de achitat către pictor o sumă de bani – contravaloare a unor lucrări efectuate. Era o sumă destul de mare ca să o pot aduna într-o zi – 1000 euro. Îmi aduc aminte că toată noaptea m-am gândit de unde să fac rost de aceşti bani, de unde să împrumut, de unde să-i iau, de unde ??? Dimineaţă merg la biserica cu nădejdea că o voi scoate la capăt cumva, cu ajutorul lui Dumnezeu. Vine la un moment dat un om şi zice: Părinte vreau să ajut şi eu cu ceva la pictura bisericii… Zic: da, cât doriţi să donaţi ?? Ce credeţi !? 1000 de euro !! Am rămas fără cuvinte… i-am zis domnului respectiv că doar Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril l-au trimis aici fiindcă chiar aveam mare nevoie de acei bani, chiar în ziua aceea. Iată cum Dumnezeu lucrează prin oameni!! Şi nu a fost singurul moment deosebit de-a lungul lucrărilor la sfânta biserică. Multe au fost zilele când era nevoie de materiale sau hrană pentru muncitori şi s-au găsit oameni şi ne-au ajutat (Dumnezeu să le dea sănătate !!! ).

www.romanidecentenar.ro

 La evenimentul sfinţirii bisericii au fost de faţă: Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi, primarul oraşului Rădăuţi, dl Mihai Frunză, alte oficialităţi şi mulţime de credincioşi dornici să se închine cu evlavie într-un nou sfânt locaş. Acum, la sfinţirea bisericii, după cum se ştie, este singura dată când şi femeile pot să intre în sfântul altar pentru a se închina la Sf. Masă. Cu această ocazie, a sfinţirii bisericii, am primit şi distincţia de Iconom Stravofor (purtător de cruce), distincţie ce se acordă preoţilor pentru o bună gospodărire a parohiei şi pentru îndeplinirea cu responsabilitate a misiunii preoţeşti în parohia în care sunt rânduiţi să slujească.

 După acest eveniment, lucrurile s-au aşezat şi au început să meargă pe făgaşul normal. În anul 2007 mi-a venit în ajutor în misiunea de a învăţa, conduce şi sfinţi pe credincioşi fratele meu mai mic, pr. Nicolae Calancea. Azi, ne întâlnim în împreună slujire toţi trei (eu, fratele şi părintele nostru trupesc şi duhovnicesc – pr. Gheorghe Calancea) la Taina Sfântului Maslu ce se săvârşeşte în fiecare zi de vineri a săptămânii.

Parohia este alcătuită preponderent din familii tinere, în zonă fiind şi două fabrici: una de prelucrare a lemnului şi cealaltă de confecţii tricotaje. Încet, încet s-a închegat această parohie în care am găsit oameni deosebiţi, gospodari, gata să întindă o mână de ajutor bisericii şi preoţilor slujitori. Nu e uşor să aduni lângă tine oameni deosebiţi şi cu atât mai greu e să-i ţii aproape şi să le fii alături la toate evenimentele fericite sau mai puţin fericite din viaţa lor. Am devenit, dacă vreţi, o familie bine închegată şi dornică de desăvârşire.

 În anii ce au urmat s-au mai făcut unele reparaţii la acoperişul bisericii, zidurile exterioare şi lucrări de întreţinere – ca la orice gospodărie! În aceste acţiuni ne-au fost alături atât credincioşii din parohie, cât şi organele de stat: Primăria municipiului Rădăuţi şi Consiliul Judeţean, cărora le mulţumim şi le dorim multe realizări frumoase pe plan local şi judeţean.

 Acum… ne pregătim de hram !!!… Sărbătoarea bisericii noastre are loc întru pomenirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril în data de 8 noiembrie. Vă aşteptăm cu drag!

Dea Bunul Dumnezeu multă sănătate tuturor, pace şi bună înţelegere, înmulţirea dragostei şi să fim mai buni… Că „Bun este Domnul Dumnezeul nostru !”

Preot Paroh,

Iustin Calancea

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: