Cezar's

Din gura lumii

Ales. „Mi-am dezlegat sandala ca o frunză/ Ce cade moartă la piciorul meu,/ Mi-am limpezit făptura să n-ascunză/ Nimic din ce nu duce pân-la zeu.// Pe ţărmul mării mă înalţ: o urnă/ În care doar lumină am turnat./ Nu plâng, nu chem tot ce-am lăsat în urmă./ Stau singur, pentru jertfă împăcat.// Din pietre albe i-am durat altarul,/ Din lemne scumpe flăcări i-am ivit/ Şi cerul-nalt cum îmi primeşte darul,/ Urc rugul împlinirii, fericit.” (Ion Pillat, „Alesul”)

Băga (mi-aş!). Înjurătura tipică a românului. Notez varianta cea mai rar folosită, deoarece e un soi de „mea culpa”… Care, ştiu, nu e pe gustul românului: Băga-mi-aş… minţile în cap!

Cheie. O femeie se duce la Confucius: – Mărite înţelept, am o întrebare. De ce o femeie care face dragoste cu 10 bărbaţi este considerată o desfrânată, în timp ce un bărbat care se bucură de 10 femei este considerat un adevărat bărbat? Înţeleptul Confucius îi răspunde: – Vezi tu, copila mea. Un lacăt care este deschis de 10 chei nu e un lacăt bun, în timp ce o cheie care deschide 10 lacăte e o cheie deosebită.

Consultant. Văzându-l pe Aristotel plimbându-se prin Washington (rog acceptaţi găselniţa, e sugerată de politologul Thomas Cathcart!), reprezentantul unui mare partid îl momeşte: – Ştii ceva? Ar trebui să candidezi la Preşedinţie, ori măcar la Senat. Eşti mult mai deştept decât absolut toţi cei de aici, eşti expert imbatabil în logică şi retorică. Cât despre numele tău…, eşti atât de celebru încât nici nu am mai avea nevoie să tipărim afişe! – Asta nu-i de mine, amice, replică Aristotel. Eu sunt mai degrabă „omul din culise”, un fel de consultant discret al Epocii de Aur – Nu mai spune!, ricanează politrucul. Şi, mă rog, a cui campanie ai condus-o? – Păi, ţi-l aminteşti pe pişpirică acela, de-i ziceau colegii lui de şcoală Alexandru cel Mediocru? (Părere: ce bine era dacă ar fi cunoscut pilda asta şi unii „politicieni fără voie”, precum Irina Loghin, Ilie Năstase etc. Ori, de ce nu, Mihalache, vajnic consilier prezidenţial…)

Expansiune. Rusia vrea eliberarea Constantinopolului ortodox ocupat de turcii lui Mahommed în 1453. „Dacă Turcia nu încetează să sprijine ramura siriană al Al-Qaida, am de gând serios să finalizez lucrarea începută de ultimul ţar, Nicolae al II-lea: în timpul Primului Război Mondial, ţarul a încercat să aducă înapoi creştinilor Constantinopolul (Istanbul) şi pentru a proteja accesul marin al Rusiei, eliberând Dardanele şi Bosforul, dar ghinionul l-a împiedicat“ , potrivit agenţiei de ştiri TASS. Mai mult, Vladimir Putin a cerut ca Turcia să părăsească insula grecească Cipru, pe care o ocupă în partea de nord de circa 40 de ani. Cu aceste declaraţii, Putin vrea să renască tradiţia rusească de eliberare a popoarelor balcanice, supuse de forţe străine religiei creştine, ateiste sau islamiste, şi să împlinească Testamentul lui Petru cel Mare, de eliberare a Constantinopolului de sub ocupaţia musulmanilor, pentru a fi „redat creştinilor”.

Gura (lumii). „Lumea m-a acuzat de lipsă de simţire şi de umanitate faţă de Eminescu. Sunt lucruri mai presus de puterile cuiva, vă mărturisesc sincer, nu pot să-l văd lipsit de minte, eu care am cunoscut pe Eminescu în cea mai splendidă epocă a vieţii sale intelectuale. Şi aşa sunt fără nicio lege şi fără niciun Dumnezeu, să-mi rămâie cel puţin acela al poeziei, care pentru (mine) s-a fost întrupat în fiinţa lui Eminescu.” (Veronica Micle)

Iertare. A ierta înseamnă a elibera un prizonier şi a descoperi că prizonierul acela erai tu însuţi.

Minciuna (mereu amabilă…, deci, de fapt, finalmente… ucigaşă!). „Mă gândesc dacă s-a scris un elogiu al minciunii, al farmecului ei, al grijei de a nu jigni sau de a nu face să sufere cineva drag, minciunile spuse din duioşie maternă ori din gingăşia de-a ascunde părţi reprobabile ale sufletului şi trupului tău, pe care chiar tu le consideri ruşinoase, demascatoare, riscante, traumantizante pentru tine şi pentru ceilalţi… Şi iar îmi vin în minte cuvintele lui Nichita Stănescu, dintr-o noapte cu votcă: Bătrâne, adevărul e criminal! Criminal! Să-l ascundem!” (Emil Brumaru)

www.romanidecentenar.ro

Pieire. Dorinţa irepresibilă de a fi lăudat este începutul pieirii tale. Un exemplu pilduitor: Nicolae Ceauşescu.

Prematur. A te căsători la 21 de ani este ca şi cum ai pleca de la o petrecere la ora 20.00.

Risc. Bărbaţii – spun statisticile – au un risc de patru ori mai mare decât femeile de a fi loviţi de trăsnet. Or fi oare mai păcătoşi?

Slăbiciuni. „Tu nu aveai niciuna/ Eu aveam una:/ Iubeam.” (Bertold Brecht, „Slăbiciuni”)

Şmecher. Mi-am salvat numărul amantei în telefon sub numele „Low Battery”, aşa că, dacă sună când sunt acasă, nevastă-mea îmi pune telefonul la încărcat.

Timp. Anvergura aripilor unui avion Boeing 747 este mai mare decât lungimea primului zbor al avionului fraţilor Wright. O dovadă a vitezei progresului tehnic.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. 1. nu se putea o idee mai inspirată de a aduce popularitate , accesibilitate, și culturală -să strecori ușor, neostentativ – că asta agasează, din păcate pe… mulți – cunoștințe generale, decât sub masca umorului ,
    2.cel mai potrivit să o facă , profesionist, fără a friza nici academismul, nici marea vulgaritate, decât talentatul scriitor Cezar Sraton, o enciclopedie/chiar de se aliază cu digitalul,/ a omenescului omenirii de azi și din totdeauna

    sunt sigură că are succes această rubrică. Permanentă??!!!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: