Iazul de decantare Tărnicioara ameninţă 1.200 de gospodării

 > „În cei peste 40 ani de funcţionare, acesta a avut peste 20 de tentative de perturbare a stabilităţii” se arată într-un raport al unei comisii de control, în care se menţionează că în desfăşurare sunt „ample lucrări de punere în siguranţă” > În judeţ există 224 de halde de steril şi nouă iazuri de decantare, acestea având un volum de circa 60 de milioane de metri cubi şi ocupând o suprafaţă de 375 ha

 Depozitele de steril minier ridică, în faţa administraţiilor locale şi a celei judeţene, o problematică specifică şi complexă, cu consecinţe socio-economice semnificative, se precizează în raportul comisiei mixte desemnate prin ordin al prefectului Mirela Adomnicăi, care a făcut inventarul depozitelor de steril din judeţul Suceava. Astfel, în urma inventarierii, s-a relevat că în judeţ deşeurile miniere sunt depozitate în 224 de halde de steril rezultat din explorarea şi exploatarea substanţelor minerale utile, ocupând o suprafaţă de 280 ha şi având un volum de 45,52 milioane de metri cubi. La acestea se adaugă deşeurile aferente celor nouă iazuri de decantare, cu steril care provine din activitatea de preparare a substanţelor minerale utile, haldele întinzându-se pe 95 ha şi conţinând un volum de 14,63 de milioane de metri cubi. Dintre cele din urmă, cel mai cunoscut este iazul de decantare Tărnicioara, din comuna Ostra, amenajare situată la 1,2 km de aşezările umane din zonă. Conform unei informări a Instituţiei Prefectului, capacitatea proiectată a iazului a fost de 9,3 de milioane de metri cubi, cantitatea de steril provenit de la flotaţia de minereuri neferoase fiind de 8,3 de milioane de metri cubi.

„În cei peste 40 ani de funcţionare, acesta a avut peste 20 tentative de perturbare a stabilităţii, legate de efectul direct al apei subterane, cât şi de sistemul de evacuare a apei limpezite. Înlăturarea pericolelor a necesitat eforturi umane considerabile, fenomenele meteohidrologice periculoase degradând elementele constructive şi punând în pericol stabilitatea obiectivului” se relevă în raportul comisiei interinstituţionale care şi-a desfăşurat activitatea în luna iulie şi la începutul lui august. Sursa citată semnalează că în cazul unei avarii catastrofale la iazul de decantare Tărnicioara şi, implicit, al alunecării haldelor, ar putea fi afectate circa 1.200 gospodării, cu peste 3.000 locuitori. De suferit ar avea, totodată, infrastructura de transport auto, alimentarea cu energie electrică, alimentarea cu apă potabilă a populaţiei, canalizarea comunei Ostra, staţia de epurare, apele de suprafaţă şi pânza freatică. Mai mult, ecosistemele din aval, din bazinul hidrografic al râului Moldova, ar fi supuse „unei poluări considerabile, din aceste considerente, la acest iaz desfăşurându-se ample lucrări de punere în siguranţă”.

De menţionat ar fi şi faptul că dintre cele nouă iazuri de decantare din judeţul Suceava, patru sunt amplasate pe valea câte unui curs de apă, patru şi-au găsit locul pe versanţi, iar cel din urmă, respectiv iazul de avarii Călimani, este unul de şes. Alte cinci iazuri de decantare sunt inactive, patru au fost ecologizate sau sunt în curs de ecologizare, însă toate „necesită lucrări importante de punere în siguranţă”.

În ceea ce priveşte cele 224 halde de steril, patru dintre ele sunt active, 51 au trecut prin lucrări de reabilitare ecologică, cu menţiunea că mare parte a lor sunt inactive.

„În momentul de faţă, haldele de steril din judeţul Suceava sunt, în general, stabile, nepunând în pericol aşezările umane. Cu toate acestea, haldele sunt monitorizate în permanenţă de administratori, acordându-li-se o atenţie sporită”, se precizează în raportul comisiei mixte desemnate prin ordin al prefectului de Suceava. (AVA) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: