Sediul Primăriei Suceava, reabilitat cu finanţare europeană de 1 milion de euro

> Proiectul prevede inclusiv înlocuirea vechii cortine de sticlă, montarea de ventilo-convectoare, a unei centrale de tratare a aerului, a unei perdele de aer cald, precum şi injectarea zidăriei fisurate > În acest context, modernizată va fi, dar cu fonduri proprii, şi sala de şedinţe a CL, care, în opinia primarului Ion Lungu, „este una veche, cu tentă comunistă” > Primăria s-a mutat în actualul sediu la finele lui 2002, după ce a fost evacuată din cel de pe strada Ştefan cel Mare, în care, în prezent, funcţionează Palatul de Justiţie

 Primăria Municipiului Suceava a finalizat proiectul privind creşterea eficienţei energetice a clădirii în care îşi desfăşoară executivul activitatea, acesta urmând a fi depus în cadrul Axei 3.1b a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Conform primarului Ion Lungu, valoarea proiectului este de circa 4,8 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 1,05 milioane de euro. Lungu spune că, în limita sumei amintite, vizate sunt, printre altele, izolarea pereţilor exteriori; înlocuirea vechii cortine de sticlă; izolarea tavanului ultimului nivel; izolarea planşeului subsolului; refacerea instalaţiei electrice şi a celei termice; montarea de ventilo-convectoare, montarea unei centrale de tratare a aerului; montarea la uşile de acces exterior a unei instalaţii cu perdea de aer cald; injectarea zidăriei fisurate de la nivelul subsolului. Şeful municipalităţii susţine că la imobilul administrativ din Areni ar mai trebuit făcute şi alte intervenţii, însă finanţarea aferentă axei amintite, destinate beneficiarilor publici, este limitată. Pe de altă parte, Primăria va concura şi cu proiectele altor instituţii publice, precum spitalele, care se bucură de punctaje favorizatoare, „având activitate permanentă şi alţi indicatori specifici”.

„Din păcate suntem limitaţi cu lucrările de intervenţie pe care le putem face. Iniţial am avut în plan extinderi, consolidări şi compartimentări, însă, din nefericire, nu ne permite legea. Sper ca, pentru 1 milion de euro, să putem promova acest proiect la ADRNE, mai ales că, în 2019, vor fi regularizări de sume” precizează primarul Sucevei, accentuând că se mizează şi pe banii redistribuiţi de pe axa destinată persoanelor fizice, nesolicitată nici măcar în proporţie de 5%. Primarul Ion Lungu a ţinut să menţioneze că, în acest context, modernizată va fi, dar cu fonduri proprii, inclusiv sala de şedinţe a Consiliului Local, care în opinia sa „este una veche, cu tentă comunistă”. Stadiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici vor fi aprobaţi în şedinţa Consiliului Local de pe 31 august.

Reabilitarea termică este posibilă după ce Consiliul Judeţean a cedat Primăriei etajele III, IV şi V

În august 2013, primarul Ion Lungu anunţa că sediul Primăriei Municipiului Suceava nu va mai putea fi reabilitat termic cu fonduri europene, cauza constând în „nereglementarea situaţiei patrimoniale între Consiliul Judeţean şi Primărie”, o parte a clădirii fiind proprietate a celei dintâi instituţii.

„Proiectul de reabilitare termică a Primăriei a căzut, pentru că nu suntem proprietarii, în totalitate, a acestei clădiri. Se ştie că 50% din imobil este al Consiliului Judeţean, însă avem o strategie, aceea de a finaliza Centrul Cultural Bucovina, după care va avea loc o reglementare patrimonială între cele două părţi” a subliniat, la acea dată, Ion Lungu.

Între timp, Consiliul Judeţean Suceava aprobat o hotărâre prin care s-a făcut o compensare între spaţiile cu pricina.

Reamintim că, la finele anului 2002, Primăria a semnat contractul de vânzare-cumpărare a primelor trei niveluri (subsol, etajele I şi II) ale fostului sediu din Areni al Băncii Agricole, al cărui proprietar era, la acel moment, Raiffeisen Bank. Atunci, primar era Marian Ionescu (PSD), pentru nivelurile amintite, executivul plătind către Raiffeisen Bank 24 de miliarde lei vechi. Celelalte niveluri, respectiv etajele III, IV şi V, au fost preluate de Primăria Suceava, cu titlul gratuit, de la Consiliul Judeţean. Printr-o hotărâre de guvern din 1999, Primăria a fost silită să evacueze aparatul executivului din imobilul de pe strada Ştefan cel Mare nr. 58. Clădirea a fost atribuită Ministerului Justiţiei, în prezent în aceasta funcţionând Palatul de Justiţie.

Alina Valentina ADOMNICĂI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI