Despre onorabilitate

Au intrat zilele trecute în redacţia noastră câţiva oameni de cultură revoltaţi în urma citirii – abia acum! – a unui articol semnat de scriitorul şi jurnalistul Ion Drăguşanul pe blogul său. Articolul se intitulează „Un om onest, în temniţă: Dumitru Teodorescu” şi a fost scris după hotărârea primei instanţe de la Bistriţa, iar vizitatorii voiau să ia atitudine publică faţă de această condamnare. Au răsuflat uşuraţi când au aflat că nu mai este nevoie: instanţa de recurs a repus adevărul în albia lui.

Revenind însă cu această ocazie astfel creată (eu însumi necitind articolul cu pricina, nefiind vizitator de bloguri) la subiect, nu am să înţeleg niciodată de ce subiectul legat de problemele în justiţie pe care le-am avut a fost atât de interesant şi de spumos pentru publicaţiile locale şi pentru unele din cele centrale (prin condeiele corespondenţilor locali ai acestora). Un şef de ziar este acuzat de trafic de influenţă. Este, desigur, un subiect de presă şi trebuie consemnat. Dar una e să consemnezi sec şi lapidar faptul semnalat de procurori şi cu totul alta să acuzi (având desigur acces, nu se „ştie” cum, la argumente dintr-un dosar încă nepublic) chiar mai apăsat decât o fac aceşti meseriaşi, ca şi cum cercetarea procurorilor este infailibilă şi face superfluă prezumţia de nevinovăţie. Cu atât mai mult cu cât evoluţia lucrurilor în instanţă a demonstrat de prea multe ori şi în prea multe dosare că dovezile adunate de procurori şi concluziile puse de aceştia pe seama lor nu au convins judecătorii.

Aşadar, ar fi vorba mai întâi despre un nesfârşit şi jalnic servilism faţă de organele de cercetare penală. Poţi crede uneori că aşa-zişii colegi de breaslă lucrează în realitate pentru aceste organe. Fără îndoială că, în timp (ignorând rolul procuraturii în servirea vechii orânduiri), s-a creat un respect pentru această muncă de cercetare penală, semn al consideraţiei pe care lumea civilă, inclusiv presa, o are pentru profesioniştii parchetelor. Respectul este însă una, lipsa totală de simţ critic faţă de modul în care unii îşi fac meseria – alta. Căci, dacă unui procuror i se cere discernământ în administrarea probelor, acestuia păsându-i de ce sentinţă dă judecătorul chiar dacă întreaga sa demonstraţie rămâne închisă într-un dosar, cu atât mai mult discernământ i se cere ziaristului care face publice lucruri, fapte, documente neconsiderate de judecători dovezi. Toate acestea, publicate totuşi, lezează prestigiul celor aflaţi sub lupa justiţiei.

Adăugaţi la această evidentă lipsă de autorespect şi stropii de venin care au însoţit sputa răspânditorilor de veşti pe seama mea şi veţi avea imaginea acelei lamentabile categorii de ţaţe care „au auzit ele” (dar nu au auzit bine…).

Tot efortul celor care s-au străduit să-mi demonstreze vinovăţia a fost spulberat de instanţă, care a constatat că „nu există fapta”, aneantizând numita şi vinovata strădanie. Atunci pentru ce a trebuit să sufăr aproape 15 ani ?…

 Scriu aceste rânduri, chiar dacă atât de târziu, pentru a remarca verticalitatea profesională a controversatului Ion Drăguşanul. În numitul articol îşi compătimeşte colegii din presa locală – pe care-i numeşte „pigmeii de presă” – pentru modul părtinitor în care au prezentat cazul subsemnatului, acelaşi faţă de care niciunul nu şi-a cerut scuze după aflarea sentinţei (care probabil i-a dezamăgit…). I se pot, conform unora, reproşa multe lui Ion Drăguşanul. Dar slugoi nu a fost niciodată şi nu au fost puţine cazurile în care şi-a dovedit onorabilitatea. Care, iată, nu-i de colo… De altfel, o atitudine asemănătoare în ce mă priveşte a avut-o şi în privinţa „campaniei de presă” pornită împotrivă-mi la debutul cercetării penale…

În ţara aceasta justiţia încă face dreptate. În cazul meu a ignorat pur şi simplu dosarul procurorilor: nu există fapta! Şi nu mă duc la temniţă. (Am fost sfătuit de prieteni din justiţie să nu mă iau de procurori. Dar chiar suferinţa şi cheltuielile mele cu procesele nu contează în faţa măriilor lor ?!)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: