Carte, cinste cui te scrie

„Cuminte” şi interesant

Ultimul număr al revistei „Vitralii – Lumini şi umbre. Revista Veteranilor din Serviciile Române de Informaţii” (an VIII, nr. 31, 2017) este, probabil, primul care nu mai abordează teme legate de evenimentele din 1989. Este un număr „cuminte” aşadar, nu însă şi neinteresant. Măcar şi pentru faptul că este continuată seria articolelor „Opoziţia oamenilor de cultură faţă de regimul Ceauşescu”, semnată de generalul de brigadă (r.) Vasile Mălureanu, care în acest episod (7) se opreşte asupra opoziţiei de for public. Se contestă astfel un „loc comun”, acela că intelectualitatea, oameni de cultură şi artă în speţă, nu a reuşit coagularea unei mişcări protestatar-contestatoare care să zguduie regimul comunist, ca în alte ţări. În realitate, preluând concluzia ziaristului Mihai Pelin, expert în problemă, „în lupta ei antitotalitară, spiritualitatea românească nu s-a afirmat prin două-trei vârfuri intens mediatizate în lumea occidentală, ci printr-un corp intelectual tenace şi solidar, care nu pierdea practic nicio ocazie de a se opune abuzurilor şi de a-şi impune punctele de vedere…”. (p. 8)

Interesante şi ademenitoare la lectură sunt şi articolele grupate sub genericul „Memorie profesională”. Ca şi florile pictorului Nicolae Blei. (D.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: