În cadrul expoziţiei „Ştefan cel Mare – din istorie în veşnicie”

O sabie a lui Ştefan cel Mare va fi prezentată publicului în premieră

> Este vorba despre o sabie descoperită în anii ’70, la Vaslui, „sora geamănă” a sabiei aflate în Muzeul Topkapî din Istanbul > La 1 Decembrie 2018, sabia va fi expusă la Alba Iulia

O sabie a domnitorului Ştefan cel Mare, care este identică cu cea care este expusă în prezent la Muzeul Topkapî din Istanbul, va fi prezentată, pentru prima dată, la inaugurarea expoziţiei „Ştefan cel Mare – din istorie în veşnicie”, la data de 14 august, la Muzeul de Istorie al Bucovinei.

Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu, a anunţat că în cadrul expoziţiei „Ştefan cel Mare – din istorie în veşnicie”, între cele 250 de piese importante care vor fi prezentate, va fi expusă o sabie a lui Ştefan cel Mare care a fost descoperită în anii ’70 în Vaslui şi care nu a mai fost expusă până în prezent.

Managerul Muzeului Bucovinei a subliniat că aceasta este cea mai importantă expoziţie dedicată domnitorului după 1990, fiind realizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie al României.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate 250 de piese din România şi Republica Moldova.

Este vorba despre piese de la Muzeul Bucovinei, de la Muzeul Naţional de Istorie al României, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional de Istorie al Moldovei din Chişinău, muzeele din Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău şi Vaslui.

”Sunt piese de o foarte mare valoare” a spus Ursu, care a menţionat între acestea steagul liturgic cu Sf. Gheorghe, un fragment din racla originală a Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, un fragment din lemn pictat.

El a spus că, în condiţiile în care se doreşte aducerea în ţară a sabiei lui Ştefan cel Mare de la Topkapî, va fi prezentată în expoziţie o spadă care este „sora geamănă” sabiei lui Ştefan cel Mare expusă la Topkapî, având aceleaşi caracteristici.

„La Vaslui, la Curtea Domnească, într-o locuinţă, deci complex închis, datată epoca Ştefan cel Mare, o casă ce aparţinea Curţii Domneşti, a fost găsită o spadă pe a cărui buton scrie «Ştefan Voievoda», identică cu cea de la Topkapî, cu mici diferenţe la lamă. În rest este identică. Este surpriza surprizelor” a spus Ursu.

El a menţionat că organizatorul acestei expoziţii a discutat cu specialişti în armament care nu ştiau de existenţa acestei săbii.

„Cei de la Vaslui au descoperit-o la mijlocul anilor ’70, au publicat-o fără fotografii şi au pus-o în depozit. Este păstrată în condiţii foarte bune” a spus Ursu.

El a adăugat că aceasta este tot o sabie ce a aparţinut fostului domnitor al Moldovei. „Este acelaşi tip de spadă, acelaşi tip de buton, aceeaşi inscripţie” a menţionat Ursu.

Directorul Muzeului Bucovinei a subliniat că această spadă nu a mai fost prezentată şi, în afară de cei care au descoperit-o, nimeni altcineva nu a mai văzut-o.

Constantin Emil Ursu a spus că expoziţia va putea fi vizitată până în luna februarie, după care va fi itinerată, urmând ca la 1 Decembrie 2018 să fie prezentată la Alba Iulia.

Sabia care se află expusă la Topkapî are lungimea totală de 125 cm (lama – 102 cm), cu un mâner îmbrăcat în fir din argint împletit; cântăreşte cca. 2,5 kg. Mânerul sabiei se termină cu un buton aplatizat sub formă de disc, placat probabil cu aramă. Pe faţa superioară a discului apare inscripţia „Eu domnul Ştefan, voievod!” împreună cu semnul crucii.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Pe_o_stâncă_neagră... says:

  Fără introduceri fastuoase: cam câte sâbii estimaţi dvs. sa fi avut Ştefan cel Mare??
  Pe unde le lăsa,uita de ele,erau mai multe decât ţiitoarele sale,erau pe inventar sau nu erau si le lăsa Domnul pe unde apuca,cum ar face unii cu telefonele mobile demodate? La ce ateliere le comanda,apoi in momentul in care guvernul Romaniei a comandat o copie a sabiei de la Eski-Serai,dupa indelungate si minuţioase demersuri, mai merita acel efort? Adica, nu se ştia ca in anii ’70 se descoperise la Vaslui,undeva, ca intr-un dulap uitat,o sabie identica,lăsată la vreo graba sau la vreo trebuinţă de catre mâniosul domn? Că ,dacă a fost gasita in pământ,unde este coroziunea specifica?
  Cine a expertizat-o,care este opinia oamenilor de specialitate,a celor care ştiu carte dobândită in conditii normale,la scoli si universităţi recunoscute iară nu de pe internet,precum o au unii savanţi de mucava,consilierii ad-hoc ai domnului Ursu?
  Este ca si cu tunul capturat (cum altfel ??) la Codrii Cosminului,asteptăm domnu’ Ursu,cu interes maxim să ne furnizati si plugul la care au fost inhamati leşii cand s-a arat cu ei Dumbrava Roşie,poate si grapa,biciul sau hăţurile,iar pretenul dvs. Draguşanul.ro sa ne livreze fie vreun CD ,poate chiar DVD,cu muzica care s-a cântat la guleaiul de dupa bătălie iar zicăleandrii lui sa ne interpeteze neşte polci sau valţuri hasidice,neşte kolomeici,ca şi aşa nu ştie lumea ce e aia hasidism… Ş-apoi,dac-ar şti,ce treabă are dacă zicem noi,astăzi si maine,noa??
  Este o inflaţie de săbii (de fapt,spade!)voievodale,nu se ştie de ce Stefan cel Mare le cam pierdea,asta inseamnă ca si Marele Spatar din vremea aceea nu-si făcea datoria,nici DNA-ul tot de atunci,pesemne că le jucau la ruletă sau la barbut si le pierdeau pe te-miri-ce…
  In absenta unor dezbateri sau concluzii ştiinţifice,putem presupune ca:
  In revista de cultura “Boabe de Grau” nr. 7 pe 1934 se publica un articol documentat,insoţit de imagini,anume “Noui urme romanesti la Stambul” de catre Marcu Beza. Imaginea spadei lui Stefan este redata cu detalii,in alb si negru,ceea ce va fi starnit si obscure tentatii de a falsifica…
  Iata doar o pagina:
  http://prntscr.com/g50czw
  Insa este vadit ca aceasta spada a ajuns la turci in conditii neelucidate,susceptibile de supozitii infinite…Obiectul nici macar nu fusese conservat de turci cu cine stie ce respect,cel mai probabil nu ar fi facut-o chiar daca ar fi stiut ce semnificatie are pentru noi,pentru ca Marcu Beza spune tranşant:
  “Intinzându-mi cercetările şi prin diferitele muzee din Stambul, am văzut la Eski-Serai, intr’un dulap ce avea insemnarea: Săbii ungureşti din veacul al XIV-lea şi al XV-leat, şi o sabie cu pecetea moldovenească…
  A treia este însăşi sabia lui Ştefan cel Mare. Fără de nicio îndoială. O mărturiseşte factura ei,caracterele slovelor sculptate în aur şi sensul intreg al inscripţiei:
  Ioan Ştefan Voevoda.
  Şi pe revers:
  Ospodar Zemli Moldavscoi, adică Domnul Ţării Moldovei.”
  Sau,cine stie,nu este exclus ca numita spada “descoperita” la Vaslui in anul 1970,la “Curtea Domneasca” (unde anume,in frigider,in dressing,in vreo baie de ulei??) sa fi fost unul dintre falsurile pretins-pioase,de partid si de stat,in elanul dar si in disperarea lor de a sublinia ca sabia lui Stefan cel Mare se afla,totusi,in ţară… Ca tot era aniversarea bataliei de la Podu Inalt,aflat la o aruncatura de băţ…!
  Dar inainte de orice,devine evident faptul ca domnul Ursu s-a inhămat la trasurica de razboi a unui oarecare impostor sfertodoct caruia ii cultivă si ii dezvolta fanteziile si aberaţiile nastruşnice,asa cum se intampla la categoria sa,a celor care dau ca sigură existenţa unor galerii subterane ale Sucevei,a unor depozite de comori lasate cu acte si registre tot asa,underground,urmaşi in linie directa ai lui Stefan cel Mare facuţi cu vreo strămătuşă a unei străţiitoare a domnului care trecea prin zona si nu ierta nimic,sau era la un concert al străzicalenadrilor,care cântau atunci in anterie originale,neurcate pe SEAP, facute la atelierele de la casa de nebuni din vremea aceea…
  Adica,domnu’ Ursu,o escaladare a faptului oţios,a nimicului balonat până la pocnet,a standardelor frivole si a faptului cultural situat in imediata vecinatate a celui mercantil,cu care se şi confundă..
  Că câte săbii din aceste,câte tunuri capturate pe la Podu Inalt nu vor fi fiind,domnu’ Ursu,p’in sanţul Cetăţii de Scaun a Sucevei,deoarece este şi un loc propice pentru asemenea vestigii uitate,numa’ bune să le micţionaţi şi să le alte alea in fiecare an,să le bătuciţi la o bere si la ţigară cu ierburi prohibite,iară dvs.,domnu‘ Ursu,luându-ne pre noi toţi de proşti,să le şi finanţaţi din bani publici impreuna cu primaria,sub forma unor sponsorizari ale culturii sucevene,adecă numa’ ni,dacă anul trecut au fost, ca sponsorizări in cultura,cca 2 WC-uri ecologice,iaca,anul acesta ne nevoim si intărim cultura cu cca 3,14 WC-uri ecologice si patru corturi unde se vor servi bere si mici până o sa deveniţi cu toţii in stare de ebrietate,sub supravegherea paterna a ISU…
  In urma marilor succesuri,domnu’ Ursu,obţinute cu promovarea de catre muzeu a “iei barbatesti bucovinene”,ne mai aşteptăm sa organizaţi expoziţii (poate chiar in muzeu ,nu?) ale lenjeriei intime a doamnei Maria-Voichita,cu papucii de casa ai lui Stefan cel Mare,i’Phone-ul său,glaja sa,inca vreo şapte spade date ca sigure de catre expertii dvs. pauşali,alte povestiri.
  Că este loc de mai bine.
  Iar la inaugurarea lor,sa fie fie bine,să vina la muzeu toti corifeii culturii sucevene,astfel:
  http://prntscr.com/g50r8u
  P.S.
  In atentia autorului articolului: nu va hazardaţi inutil,formula “Io…” de pe mânerul spadei nu se traduce prin “Eu…”
  Deci traducerea nu este “ Eu domnul Ştefan, voievod..”,nici măcar in gluma! Particula “Io” este una heraldică şi ar indica apartenenţa domnilor români la linia bizantina care trece prin Ţaratul Româno-Bulgar… Este o chestiune tranşată la nivel ştiinţific foarte ridicat,al Academiei Române,in comunicări stiinţifice acceptate ca fiind credibile nu insă si definitive.. Adica,traducerea facută (reprodusa mai sus) f de Marcu Beza este cea corecta,”Ioan…” fiind indicele de apartenenţă la o linie dinastică valabilă si recunoscută,cam aşa cum alţii işi ziceau “Tsar” (ţar) de la Caesar sau Kaiser,tot de acolo…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: