Blijdorp România-Suceava

O poveste grea, frumoasă şi adevărată, ce se deapănă de 15 ani

Complexul Terapeutic „Blijdorp – O Nouă Viaţă” Suceava este, fără îndoială, un proiect de succes. Unul de succes real, palpabil, pentru care pot depune mărturie zeci de părinţi ai căror copii cu deficienţe neuro-psiho-motorii au primit ajutor şi au văzut, în timp, progrese la care nu sperau nici în cele mai optimiste visuri.

Din fericire pentru că există, din păcate pentru că nu românilor le-a venit ideea, Asociaţia Blijdorp România, şi implicit Complexul terapeutic de la Suceava, a luat fiinţă, în anul 2002, din colaborarea Guvernului Belgiei, a Asociaţiei „Blijdorp Belgia” cu autorităţile locale şi cele judeţene, prin DGASPC Suceava.

Ieri, Blijdorp România, Suceava a sărbătorit 15 ani de la înfiinţare, în prezenţa lui Kamiel Janssens, membru al Consiliului Director al Asociaţiei Blijdorp România şi a dr. Christine Van Mol, vicepreşedintă a Asociaţiei Blijdorp Belgia, a beneficiarilor complexului, a părinţilor, a oficialităţilor, a tuturor oamenilor care din exterior sau din inima asociaţiei au înţeles rostul proiectului şi timp de 15 ani au pus umărul ca el să se împlinească şi să se dezvolte.

Între cărucioare, copiii şi adulţi cu deficienţe aplaudând şi râzând cu cea mai pură fericire, părinţi care au în sânge suferinţa, dar îşi duc crucea cu demnitate, angajaţi dedicaţi şi senini, invitaţi inimoşi care chiar ştiau de ce sunt acolo, între baloane colorate, lume îmbrăcată în ii, cămăşi naţionale şi alte haine de sărbătoare, cu muzică şi soare, tort şi baloane de săpun, am avut o revelaţie. Aceea că munca excepţională de 15 ani de la Blijdorp – „O Nouă Viaţă” nu a adus doar „o nouă viaţă” copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi dintre cele mai grave, care au făcut şi fac terapie în centru, ci şi altceva. Cei 15 ani au creat imaginea clară şi normală a modului în care o naţiune civilizată trebuie să ocrotească, să ajute şi să aducă speranţă fiecărui om al ei, indiferent de cum s-a născut acesta.

„Ionel, ar vrea cineva, nişte reprezentanţi din Belgia, să facă un proiect în România”…

Sărbătorirea celor 15 ani de la înfiinţare a fost organizată de Asociaţia Blijdorp România, Asociaţia Părinţilor cu Copii cu Nevoi Speciale şi Fundaţia „Cristos pentru România” în curtea complexului. Gazda şi mediatorul inspirat al manifestărilor a fost Manuela Pohoaţă, şef serviciu în cadrul Blijdorp Suceava, iar doamna, şi o cunoscută interpretă de muzică populară, are farmec, frază frumoasă şi mult sentiment. Cu ea a început ieri a se depăna ceea ce organizatorii au numit „Povestea Blijdorp”.

Ionel Ivan, preşedintele Asociaţiei Blijdorp România, a fost cel care a reamintit invitaţilor începuturile acestei „poveşti” ce a avut „prefaţa” cu patru ani înainte de apariţia complexului amplasat pe drumul spre Moara, aproape cu intersecţia E 85, la ieşire spre Fălticeni.

„În 1998, doamna Condelina Kilikidis, o grecoaică, mi-a spus «Ionel, ar vrea cineva, nişte reprezentanţi din Belgia, să facă un proiect în România. Crezi că voi, Direcţia (DGASPC), aţi fi interesaţi?» Aşa a început acest proiect, iar anul următor, la Bruxelles, se semna, pe 24 iunie, protocolul între Asociaţia Blijdorp Belgia şi Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, de înfiinţare a Asociaţiei Blijdorp România.

În 2002 s-a deschis centrul de zi. Am început în iunie cu două grupe de copii, şi în septembrie ajunsesem la cinci grupe. Fundaţia „O Nouă Viaţă” de la Siret, partenerii noştri, au înfiinţat Casa Emmanuel, centru în care erau la început doar copiii din Spitalul de Neuropsihiatrie din Siret. În 15 ani ne-am dezvoltat mereu şi noi considerăm că s-au realizat foarte multe lucruri. Din 2008 avem centru de zi şi pentru adulţi cu dizabilităţi, avem centru de recuperare pentru adulţi, casa de tip familial am transformat-o în centru rezidenţial, plus cele două centre pe respiro, pentru adulţi şi copii. De la 1 iunie, complexul s-a mărit prin preluarea celor două case de tip familial cu copii cu dizabilităţi de la Şcheia şi Mihoveni.

Să nu uităm nici că în 2003 am înfiinţat prima echipă mobilă din ţară la iniţiativa Asociaţiei Blijdorp Belgia. Odată cu echipa mobilă s-a înfiinţat şi Asociaţia Părinţilor cu Copii cu Nevoi Speciale, care ne sunt de un real ajutor şi fără de care n-am fi putut realiza multe lucruri. Cei care au lucrat apoi în echipa mobilă au fost specializaţi tot în Belgia. Conceptul a fost preluat de DGASPC Suceava şi dezvoltat în câteva oraşe ale judeţului. Ulterior am încheiat parteneriate cu şcoli şi licee din Suceava, cu asociaţii şi fundaţii umanitare”, a prezentat Ionel Ivan istoricul celor 15 ani de colaborare belgiano-română, mulţumind apoi autorităţilor locale, instituţiilor, fundaţiilor, asociaţiilor, angajaţilor complexului şi tuturor forţelor de sprijin care au fost mereu alături asociaţiei pe care o conduce.

„Privesc spre ziua când vom mulţumi comunităţii, celor din jur pentru realizarea unor astfel de proiecte şi nu vom aştepta pe alţii, de peste hotare, să vină la noi să le facă”

Sub semnul respectului şi recunoaşterii muncii celor de la Blijdorp Suceava au luat cuvântul apoi reprezentanţi ai oraşului, ai judeţului, colaboratori, printre care Gheorghe Niţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Nadia Creţuleac, directorul executiv al DGASPC, gen. Ioan Burlui, şeful ISU Suceava, reprezentatul Asociaţiei Părinţilor cu Copii cu Nevoi Speciale, consilierul local Angela Zarojanu, Nicu Grămesc, preşedintele Fundaţiei „Cristos pentru România”.

„Fiecare comunitate umană îşi are pe cei care nu sunt atât de favorizaţi ca şi majoritatea. Cred că ei nu sunt atât de mult responsabilitatea guvernului sau a autorităţii locale, ci responsabilitatea comunităţii. Cred că aici, în Suceava, comunitatea poate face mult mai mult. Privesc spre ziua când vom mulţumi comunităţii, celor din jur pentru realizarea unor astfel de proiecte şi nu vom aştepta pe alţii, de peste hotare, să vină la noi să le facă. Privesc la ziua când prin noi înşine vom putea avea grijă de aceşti copii şi nu vom mai privi ruşinaţi către ei, ci îi vom aprecia pentru ceea ce sunt. Noi, cei din jurul lor, le putem face viaţa mai uşoară şi mai frumoasă” a spus Nicu Grămesc, preşedintele Fundaţiei „Cristos pentru România”.

Momentul lui Kamiel Janssens, membru al Consiliului Director al Asociaţiei Blijdorp România, a fost unul emoţionant. Cei 15 ani de colaborare cu românii de la Blijdorp au construit afecţiune şi respect. Vizita sa a fost ultima la Suceava pe linie oficială, înainte de pensionare, atribuţiile sale urmând a fi predate dr. Christine Van Mol. Extrem de emoţionat, a spus: „15 ani este mult timp. Noi în Belgia ne-am ocupat de acest proiect 20 de ani. Sunt fericit pentru că tot ce a oferit acest proiect a adus bucurie copiilor şi tuturor. Sunt mândru că am construit aceste clădiri, dar personalul, conducerea şi copiii reprezintă ceea ce numim „Blijdorp”. Sper ca Blijdorp România să existe încă 15 ani, poate 50 de ani, pentru că este un proiect extraordinar” a declarat venerabilul belgian.

Colaboratorii suceveni i-au oferit la final, în dar, o geantă din piele în care „să poată duce toate amintirile” culese în România.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: