Aeroportul Suceava, unul din primele două din ţară care respectă normele europene

Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava a fost certificat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru caracteristicile pistei de aterizare-decolare, operarea în condiţii de vizibilitate redusă şi un sistem de management conform normelor europene. Aeroportul sucevean este unul din primele două aerodromuri din România care au fost certificate cu respectarea cerinţelor stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 139/2014.

Potrivit Consiliului Judeţean Suceava, începând din această lună, Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava şi Aeroportul din Timişoara sunt primele două aeroporturi certificate de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, cu respectarea cerinţelor stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 139/2014.

Noul certificat atestă că Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava îndeplineşte cerinţele de fond şi cele esenţiale privind aerodromurile, stabilite de Regulamentul (UE) 216/2008 şi regulile sale de implementare stabilite prin Regulamentul (UE) nr.139/2014.

Prin condiţiile noului certificat se atestă caracteristicile pistei de aterizare-decolare cu cod de referinţă 4D, operarea în condiţii de vizibilitate redusă şi un sistem de management conform normelor Agenţiei Europene privind Siguranţa Aviaţiei Civile (EASA).

Sursa citată a precizat faptul că certificatul a fost obţinut în urma unui proces de conversie care a constat în pregătirea profesională continuă a angajaţilor pentru aplicarea noilor reglementări europene, conceperea şi redactarea documentaţiei specifice, lucrări la infrastructură şi modificări calitative şi de oportunitate în sistemul de management, toate acestea fiind completate de un program de audit foarte riguros.

Pe parcursul conversiei ce a durat peste 12 luni au fost organizate trei etape de evaluare a infrastructurii şi a documentaţiei relevante efectuate împreună cu echipa de inspectori aeronautici ai Autorităţii Aeronautice Civile Române, care au fost finalizate cu obţinerea de către Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava a unui certificat care obligă la menţinerea acestui standard de siguranţă pentru pasageri şi aeronave.

„Am satisfacţia de a fi putut contribui, împreună cu colegii mei, la accesarea de fonduri pentru implementarea proiectului «Modernizare suprafaţă de mişcare şi balizaj, turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS». Obiectivul principal al proiectului de finanţare a fost modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii aeroportuare de la Aeroportul Internaţional «Ştefan cel Mare» Suceava pentru a putea asigura servicii de trafic aerian în condiţii de maximă siguranţă şi securitate, conform reglementărilor naţionale şi internaţionale din domeniul aeronautic. În plus, categoria aerodromului – 4D, dovedeşte că la Suceava pot ateriza aeronave de mari dimensiuni precum Airbus A310 sau Boeing 767” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

Acesta a adăugat că obiectivul principal al Aeroportului Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava îl reprezintă creşterea constantă a calităţii serviciilor prestate, îmbunătăţirea continuă a condiţiilor asigurate călătorilor şi aeronavelor care tranzitează aeroportul, precum şi acordarea unei atenţii sporite asigurării celui mai înalt nivel de siguranţă şi securitate conform standardelor internaţionale.

„Cred că certificarea va fi un argument în plus pentru companiile aeriene de a deschide noi zboruri interne şi internaţionale” a mai susţinut Gheorghe Flutur, precizând că aeroportul contribuie la deschiderea şi dezvoltarea judeţului Suceava, a turismului în Bucovina.

De asemenea, şeful Consiliului Judeţean Suceava a subliniat că Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava continuă să reprezinte o prioritate, fiind o poartă de intrare în judeţul Suceava.

MIHAELA TCACIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: