Festivalul de teatru în limba română, pentru copii şi tineret, o frumoasă poveste

 > Ea a fost relatată, după căderea cortinei, de actriţa Gabriela Ioniţă, nelipsită de la toate ediţiile festivalului de la Suceava

 Festivalul de teatru în limba română, pentru copii şi tineret, ediţia a XI-a, a debutat cu o etapă de preselecţie, în urma căreia s-au calificat 17 trupe de teatru şi 21 de participanţi la secţiunea monolog. Peste 200 de tineri actori amatori sosiţi din Sebeş, Piatra Neamţ, Roman, Bacău, Moineşti, Drăguşeni, Udeşti, Ilişeşti, Şerbăuţi, Suceava, dar şi din Republica Moldova au conferit festivalului de la Suceava un caracter naţional, eveniment care s-a impus în calendarul anual, fiind aşteptat cu mare nerăbdare. Calitatea ridicată a participanţilor, organizarea, precum şi Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, devenit gazdă a concursurilor din cadrul festivalului, reprezintă de asemenea o certitudine a calităţii condiţiilor pe care Suceava le oferă participanţilor. Juriul a avut în componenţă membri cu experienţă în acest gen de festival: actorii Gabriela Ioniţă, Dan Clucinschi, Ligia Toniţă, Letiţia Rândaşu, maestrul Mihai Pînzaru-PIM, Carmen Veronica Steiciuc, Mihaela Beşa, Cornel Grosar.

Preşedinta juriului, actriţa Gabriela Ioniţă, prezentă la toate cele 11 ediţii, a realizat un rezumat cu activităţile din cadrul festivalului, după cum urmează…

Primii care i-au păşit pragul au venit de departe, de acolo unde, în inimile noastre, fiecare dintre noi avem un mic gol lăsat: Republica Moldova. Mai exact din satul Sălcuţa, raion Căuăşeni. Rar mi-a fost dat să văd atât de multă pioşenie şi smerenie. O mare familie numită „Steaua fără nume”, cu un autor care, din punctul meu de vedere, are harul de a îmblânzi cuvintele: Vlad Sărăţilă.

Am avut apoi o „Carte cu jucării” adusă de trupa de teatru „Art Alfaomega” din Piatra Neamţ, un „Mini Gong” din Roman care a lăsat un ecou ce durează de obicei până la ediţia anului următor, multe „Amintiri, amintiri” scoase din cufere de inegalabilii copii ai Şcolii Gimnaziale „Luca Gavril” din Drăguşeni.

Prezent la acest festin teatral a fost şi Mihai Eminescu, alegând ca mesageri, pentru a treia lui Scrisoare, copiii trupei de teatru „Antera Grup” de la Şcoala Gimnazială Nr 10 Suceava şi ai Şcolii Gimnaziale „Academician H. Mihăescu” din Udeşti. Din nou ne amintim de prin copilărie cu micuţii din Ilişeşti, stând liniştiţi în atelierul teatral „Masca” din Bacău sau admirând „Florile lui Luchian” din Moineşti.

Au reuşit să surprindă prin delicateţe, naturaleţe, firesc şi sensibilitate la secţiunea individual: Anubis Claudia Stoenescu – Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu Suceava; Iustin Marc – Asociaţia „Art Alfaomega” Piatra Neamţ, Iţco Teodora – Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, Serena Măriuţ – Atelier teatral „Masca” Bacău; Iulia Cîrstean – Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava; Adela Şulea – Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava; Ilinca Tapalagă – Asociaţia „Art Alfaomega”, Piatra Neamţ; Oboroceanu Raul-Ştefan – Şcoala Gimnazială „Ştefan Luchian” Moineşti, Otilia Sărăţilă – Liceul teoretic „Meşterul Manole” Republica Moldova; Teodor Gheorghieş – Asociaţia „Art Alfaomega” Piatra Neamţ; Cioban Andreea – Şcoala Gimnazială Şerbăuţi, Iuliana Toncu – Şcoala Gimnazială „Ştefan Luchian” Moineşti; Andreea Ceres – Piatra Neamţ, Asociaţia „Art Alfaomega”.

O primă zi plină, ce şi-a desemnat cu greu câştigătorii:

Secţiunea Monolog Copii:

Locul 1: Iustin Marc – Asociaţia „Art Alfaomega” Piatra Neamţ, coordonator Gina Gulai;

Locul 2: Oboroceanu Raul Ştefan – Şcoala Gimnazială „Ştefan Luchian” Moineşti, coordonator Iuliana Toncu;

Locul 3: Ilinca Tapalaga – Asociaţia „Art Alfaomega”, coordonator Gina Gulai;

Secţiunea Trupe Copii:

Locul 1: Trupa de teatru „Art Alfaomega” – Piatra Neamţ cu piesa „Cartea cu jucării” de Tudor Arghezi, coordonator Gina Gulai;

Locul 2: Trupa de teatru „Minigong” – Roman, cu piesa „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” de Matei Vişniec, coordonator Cătălina Bostan;

Locul 3: Trupa de teatru „Florile lui Luchian” – Moineşti, cu piesa „Tinereţe fără să înveţe şi viaţă fără de carte” de Ghiţescu Corneliu, coordonator: Iuliana Toncu.

O prima zi ca o gură de aer proaspăt respirat cu poftă, terminată la înălţime cu atelierele de teatru ţinute de actorii Gabriela Ioniţă, Ligia Toniţă şi Dan Clucinschi.

Mă grăbesc să ajung la teatru. Astăzi este a doua zi de festival, în care vor urca pe scenă artişti din Sebeş – judeţul Alba, Roman, Piatra Neamţ, Liteni, Suceava, Broşteni.

Un început în dulcele grai moldovenesc susţinut de tinerii trupei de teatru „Gong” din Roman. Forţă, dinamism, profesionalism, un text bine ales: „Satul electronic” de Valeriu Butulescu. Jocul continuă în aceeaşi tonalitate jucăuşă. Un grup de tineri frumoşi îşi începe povestea. Vin tocmai de la Sebeş – Colegiul Naţional „Lucian Blaga”, judeţul Alba, se numesc trupa „Colb” sau „praf de aur” (aşa îi denumesc eu de când i-am cunoscut) şi, prin jocul lor actoricesc foarte bun, încep să ne ducă pe noi, spectatorii, în lumea lui Caragiale. Au reuşit să o facă foarte bine, pentru că au toate mijloacele actoriceşti bine însuşite. Felicitări doamnelor Candea Tereza şi Goanda Bianca! Un spectacol bine închegat, colorat foarte viu de jocul bun al tinerilor actori. Şi ca să nu avem nicio clipă să ne revenim, pe scenă intră cei de la Trupa de teatru „TeenAct” din Piatra Neamţ, ce au ca regizor şi coordonator un fost premiant al acestui festival: Claudiu Ladan. Surpriza a fost mare şi bucuria imensă. Un Claudiu matur, care ştie ce vrea şi ce face. A regizat piesa „Mai încercăm” de John Edward Cariani, iar ceea ce a ieşit a fost o mare bucurie sufletească. Mergem mai departe, dar nu singuri ci cu „Tatăl meu model” al Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni, un text preluat de la emisiunea Next Star şi pus în scenă de dna Sburlea Cecilia. Doi tineri frumoşi, ce au reuşit să ne emoţioneze şi să impresioneze prin acurateţea cu care au transmis mesajul textului. Bineînţeles că nu puteau lipsi tinerii trupei „Eco Art”, prieteni fideli ai festivalului. „Grand”, colaj din piese de I.L. Caragiale, îndrăzneţe alegeri, grele, redate într-o manieră interesantă. Două inimoase profesoare, Cristina Dranca şi Alina Ciobică, 11 elevi ai Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava şi aveţi garantată o jumătate de oră de calitate. „Pas cu pas” de la Liceul Tehnologic „Nicolai Nanu” din Broşteni nu avea cum să nu ni-l aducă pe Nică a lui Ştefan al Petrei, pentru că şi pe acolo l-au purtat la un moment dat paşii pe Ion Creangă. O soacră cu trei nurori în versuri, de Gheorghe Solcan, regizat de Aştefanei Capitolina. Costumele populare, graiul dulce moldovenesc au fost elemente binevenite pentru a reda spaţiul şi timpul povestirii.

Surpriza mare a venit din partea celor de la „Salvaţi copiii”, care anul acesta s-au decis să participe la festival, intuind, parcă, nevoile noastre. E nevoie să ştim cum să ne ferim şi să ne apărăm de tot ce ne poate strica armonia cu noi înşine şi cu cei din jur. „Volunteens”, formată din voluntari, plus un coordonator: Lena Ailincăi; un nume de piesă: „Lapte de păpădie” şi un puzzle greu de dezlegat: drogurile, violenţa domestică etc., un gen de teatru-forum, bine gândit şi binevenit.

La Secţiunea Monolog am fost răsfăţaţi cu interpretări foarte bune: Octavian Afrăsinei, Stavarachi Cristina, Ioana Pavăl, Istrate Teodora Antonia, Teodora Sava, Vlad Pânzaru, Iencean Dănuţ, Apetrei George.

Câştigătorii Secţiunea Monolog tineri:

Locul 1. Teodora Sava – Asociaţia „Art Alfaomega” Piatra Neamţ, prof. coord. Gina Gulai;

Locul 2: Vlad Pânzaru – Trupa „Gong”, Roman, prof. coord. Cătălina Bostan;

Locul 3: Stavarache Cristina – Trupa „Eco Art”, Suceava, prof. coord. Alina-Delia Ciobică;

Menţiune specială: Octavian Afrăsinei – Asociaţia „Art Alfaomega” Piatra Neamţ, prof. coord. Gina Gulai;

Secţiunea Trupe tineri:

Locul 1: Trupa de teatru „Gong”, Roman, prof. coord. Cătălina Bostan;

Locul 2: Trupa de teatru „Teen Act”, Piatra Neamţ, prof. coord. Raluca Rusu;

Locul 3: Trupa de teatru „Colb”, Sebeş, prof. coord. Cândea Tereza;

Premiul de interpretare: Claudiu Ladan, trupa de teatru „Teen Act”.

Iubitorii de frumos au avut ocazia de a vizita şi expoziţia de afişe ale participanţilor, care a fost o încântare pentru ochi, suflet şi minte. Toate afişele au fost apreciate atât de juriu, cât şi de publicul prezent. Dar pentru că exista un singur premiu a fost ales afişul realizat de eleva Dana-Elena Trocin de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.

„Mulţumesc mult pentru tot binele ce îl faceţi tuturor prin acest festival” a încheiat actriţa Gabriela Ioniţă. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: