Despre muzee

Sâmbătă m-a luat, aşa, o ruşine, drept să vă spun. Mă încercase şi în alte zile, dar acum m-a lovit drept în moalele capului. Mă uitam la televizor şi vedeam cozi la muzee peste tot şi eu nu fusesem la al meu, ăla mare, din centru, despre care ştiam foarte bine că fusese renovat şi modernizat. Primisem invitaţii călduroase să intru, dar întotdeauna eram pe fugă sau se ivea câte ceva de făcut. Justificată ruşinea, nu-i aşa că vă sună cunoscut ce-am scris mai sus?

Aproape 10.000 de suceveni au vizitat, din câte am auzit, muzeele oraşului în „Noaptea muzeelor”. Să fiu iertată, nu am date despre muzeele din celelalte localităţi ale judeţului. Cei mai mulţi, cam jumătate dintre ei, au fost la Cetatea de Scaun, apoi, în ordine descrescătoare, la Muzeul de Istorie, la cel de Ştiinţele Naturii, la „Hanul Domnesc” şi la Muzeul Satului Bucovinean. E o cifră îmbucurătoare, am auzit, sigur la anul vor fi mai mulţi.

Concluzia mea, după ce le-am trecut pragul celor din centru: de suspinaţi după marile muzee din afară, mergeţi, în dorul lor, să le vedeţi pe ale noastre, unele nu-s cu nimic mai prejos. Poate nu o să aveţi şansa să vă întâmpine în capul scărilor, cu zâmbetul ei frumos, Cristina Iacob, nici să vă fie ghid… PR-ul muzeului, George Ostafi, cum am avut eu noroc. Ba eu l-am întâlnit acolo şi am schimbat câteva cuvinte şi cu domnul director Emil Ursu, purtător de tricou cu mesaj: „Şi eu sunt lucrător în Muzeu. Muzeele nu sunt cultură de gradul 3”, care m-a făcut să pricep – deşi vă garantez că nu e treabă uşoară să desluşeşti iţele legilor şi hotărârilor mai marilor care legiferează în acest domeniu – care este rostul protestului muzeografilor, la care participa, împreună cu colegii domniei sale. Cred o să găsiţi acolo răspunsuri la întrebări pe care le aveaţi în minte, poate o să vă încerce aceeaşi mândrie care m-a înconjurat, cald, şi pe mine privind în urmă în istoria acestor locuri, poate o să realizaţi diferenţa dintre ce înseamnă bun-gust şi kitsch – la muzeele etnografice –, şi-o să renunţaţi măcar la ia cusută pe perdea din plastic. Şi, poate, o să treceţi muzeul în agendă ca fiind un loc viu, unde au loc multe activităţi interesante, chiar aşa!, deşi sună şablonard, nu să-l consideraţi a fi doar un depozitar al vestigiilor trecutului.

Şi-mi mai stă în minte un gând, parcă nu l-aş scrie, dar cred e mai bine să-l scriu. Duceţi copiii la muzeu şi învăţaţi-i, între altele, că bucuria de a-l vizita se poate exprima în felurite chipuri, învăţaţi-i, de mici, să fie cetăţeni europeni, că tot privim cu jind afară.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Mie mi se pare nostim ca s+a imbulzit lumea (si eu) la mocaneala,bilete gratis decat in celelalte zile cand se plateste!!!!DECI LUMEA VREA SA VADA DAR DIN CAUYA BANILOR AMANA MOMENTUL.aSA SI DUMNEAVOASTRA ,DRAGA PRESA!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: