Pentru copii din Fălticeni care provin din familii aflate în dificultate

Protoieria Fălticeni a organizat un pelerinaj la mănăstiri

Cu binecuvântarea ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Protoieria Fălticeni a organizat o excursie de o zi, la mănăstirile Humor, Moldoviţa şi Voroneţ, pentru un grup de 46 elevi din clasele II-VII, cu posibilităţi materiale precare, orfani de un părinte sau amândoi, abandonaţi ori lăsaţi în grija bunicilor, de la Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni.

Acţiunea s-a desfăşurat marţi, 16 mai, fiind posibilă datorită parteneriatului încheiat între unitatea de învăţământ, Protoieria Fălticeni, Ocolul Silvic Silva Bucovina, reprezentant dl ing. Rareş Hrestic, şi SC Romfour SRL, reprezentant dl adm. Andi Stan.

În acest pelerinaj, copiii au fost însoţiţi de către dna. înv. Elena Melinte şi dna. înv. Elena Brăneanu, iar din partea Protoieriei Fălticeni, de pr. Georgian Rotar.

În dimineaţa de dinainte de plecare, PC pr. protoiereu Adrian Dulgheriu le-a explicat copiilor rostul pelerinajelor, regulile de comportament pe care trebuie să le respecte pe perioada călătoriei şi atunci când vizitează obiective religioase, i-a binecuvântat şi le-a urat călătorie plăcută, care să le aducă roade duhovniceşti.

Pelerinajul a început la Mănăstirea Humorului, vechea vatră monahală întemeiată în secolul al XVI-lea de logofătul moldovean Toader Bubuiog, în timpul domnitorului Petru Rareş. Aici, maica Ana i-a primit pe oaspeţi cu multă căldură, explicând copiilor scenele biblice şi tablourile votive din interiorul şi exteriorul bisericii, culoarea predominantă a picturii fiind roşie, care pune în valoare fresca Moldovei medievale.

Călătoria a continuat cu vizitarea Mănăstirii Moldoviţa, ce datează încă din timpul domniei lui Alexandru cel Bun. Maica Teodora a făcut o mică incursiune în timp, prezentând principalele momente istorice legate de această străveche mănăstire, dar şi odoarele de preţ care se află în incinta muzeului mănăstirii. Maica a răspuns la întrebările adresate de copii, ce au fost interesaţi de modul de restaurare a icoanelor şi a picturii în general.

Ultima oprire a fost la ctitoria voievodală a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, Mănăstirea Voroneţ. Aici, copiii au aflat procesul prin care s-a obţinut albastrul de Voroneţ, materialul care a stat la bază şi a făcut să reziste în timp, ce a fost piatra preţioasă azoritul şi faptul că între frescă şi pictura propriu-zisă se află un strat gros de vopsea neagră, ceea ce face ca varul să nu afecteze pictura.

Astfel, farmecul mănăstirilor vizitate, concurând cu frumuseţea locurilor şi a naturii în general, i-a încântat pe copii, dar şi pe cei care i-au însoţit în pelerinaj, care s-au bucurat vizitând locaşurile de cult. Copiii au servit o masă caldă oferită de Protoieria Fălticeni şi au avut timp de joacă şi plimbare în aer liber în zona Voroneţului.

„Mulţumim Protoieriei Fălticeni şi în special părintelui protopop Adrian Dulgheriu pentru bunăvoinţa arătată acestor copii, prin organizarea acestei excursii binevenite. Mulţumim şi părintelui Georgian pentru răbdarea şi învăţăturile adresate copiilor în parcursul acestei excursii. Entuziasmul şi exuberanţa copiilor au fost depline. O iniţiativă salutară şi sperăm în repetarea acesteia.” (dna. înv. Elena Melinte)

„Ca o concluzie a acestei activităţi, pot spune că este o reuşită, acest lucru reliefându-se din bucuria şi entuziasmul copiilor. I-am observat pe tot parcursul excursiei şi am citit pe chipurile lor bucuria acestei ieşiri, de a vedea şi auzi lucruri noi. Este o bună iniţiativă şi sperăm ca, pe viitor, mult mai mulţi copii să beneficieze de acest tip de activităţi.” (dna. înv. Daniela Brăneanu).

„Astăzi a fost cea mai frumoasă excursie la care am participat de când sunt la această şcoală şi m-a bucurat mult, pentru că am văzut locuri noi şi mi-am făcut prieteni noi. Sper să se mai repete o astfel de experienţă.” (Vito. C., clasa a IV-a A)

„Această excursie a fost atât de frumoasă că abia am aşteptat să mă întorc să le povestesc celor de acasă.” (Veronica A., clasa a IV-a B)

„Tinerii sunt mereu entuziasmaţi şi dornici de a descoperi locuri impresionante, încărcate de istorie, credinţă şi tradiţie. Această acţiune a avut menirea să aducă un strop de bucurie plină de speranţă acestor copii care nu au posibilităţi materiale şi ocazii de a vizita aceste locuri. Sperăm din toată inima că vom mai reuşi să organizăm astfel de acţiuni” a adăugat PC pr. protopop Adrian Dulgheriu când i-a reîntâlnit pe micii pelerini după întoarcerea din călătorie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: