Fotografie şi memorie

Organizat pentru prima dată în anul 2013, iată că evenimentul “Zilele Matei Vişniec la Suceava” a ajuns la cea de-a cincea ediţie, anul acesta sub titulatura Zilele Teatrului Matei Vişniec, pentru a marca primul an de la înfiinţarea teatrului Matei Vişniec în Suceava. Intitulată simplu „Zilele Matei Vişniec în imagini”, expoziţia de fotografie a Luanei Popa reprezintă o contribuţie personală menită să ofere un chip, o identitate vizuală tuturor acestor evenimente teatrale care altfel sunt înghiţite de timp şi uitare.

Vernisajul a avut loc joi, 18 mai 2017, la ora 18, în prezenţa directorului teatrului, Carmen-Veronica Steiciuc, şi a dramaturgului Matei Vişniec. Acesta, luând cuvântul în deschiderea expoziţiei, a punctat principalele caracteristici ale celor aproximativ 40 de fotografii ce pot fi vizionate în spaţiul expoziţional al Teatrului Matei Vişniec din Suceava. “Fotografia este memorie” spunea autorul bucovinean şi nicăieri nu era mai evident acest aspect decât acolo, printre instantanee surprinse pe parcursul a patru ani de zile, amintindu-le celor prezenţi la vernisaj de spectacolele la care fie au participat ca public, fie le-au ratat prin absenţă; meritul fotografiei este că le poate povesti chiar şi celor care nu au asistat la unele dintre spectacole o frântură de poveste furată din trecerea inexorabilă a timpului.

Ferestre din prezent către emoţii trecute, fotografiile Luanei Popa oferă, după cum a mărturisit chiar autoarea lor în cadrul vernisajului, un punct de plecare pentru a ne imagina dramele şi bucuriile personajelor surprinse de aparatul de fotografiat: clovni trişti sau cupluri de îndrăgostiţi, regine din antichitate sau nostalgici nevrotici şi anonimi ai cotidianului în care trăim, toate acestea reprezintă momente de viaţă furate timpului şi redate celor care le privesc.

Pentru ca instantaneele surprinse să spună, totuşi, o poveste privitorilor, este nevoie ca o sumă de cerinţe să se îndeplinească. Este vital ca fotograful să intuiască unde să se plaseze pentru a obţine unghiul dorit; apoi, artistul fotograf trebuie să aibă un ochi experimentat pentru a şti când să apese declanşatorul pentru a surprinde emoţia subiectului fotografiat; în final, rămâne ca din sutele de clişee fotograful să selecteze corect acele instantanee capabile să transmită în cel mai înalt grad intenţia sa. Ca fotograf, Luana Popa îndeplineşte cu asupra de măsură aceste condiţii. Fotografiile sale comunică emoţii şi începuturi de poveşti pe care cei care le privesc să le continue în aventura lor proprie de reprezentare a realităţii.

În final, mulţumindu-i autorului Matei Vişniec pentru generoasa panoplie de subiecţi care vor deveni în ediţiile viitoare ale acestui eveniment cultural minunate pretexte pentru fotografie, artistul fotograf Luana Popa a îndemnat publicul prezent să continue să vină la teatru şi să aducă şi copiii, în căutarea frumosului şi a magiei care dispar îngrijorător din viaţa cotidiană, găsindu-şi refugiul doar în sala de teatru sau, iată, pe pereţii reci ai unei săli de expoziţie.

Expoziţia de fotografie a Luanei Popa, „Zilele Matei Vişniec în imagini”, poate fi vizionată gratuit în spaţiul expoziţional al teatrului Matei Vişniec din Suceava.

PAUL ULANOVSCHI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: