Zăpada din aprilie

Un ciclon pornit din zona mediteraneană care a întâlnit deasupra Europei un curent de aer arctic a adus şi în judeţul Suceava zile de iarnă, în luna aprilie.

A trebuit ca populaţia, autorităţile locale şi furnizorii de utilităţi să facă faţă acestei anomalii a vremii, după o perioadă când primăvara părea să fi devenit stăpână.

În apartamente, sucevenii au repornit centralele termice şi, în general, oamenii au scos din nou hainele groase şi ghetele. Iar şoferii care trecuseră pe anvelope de vară au regretat amarnic…

Căderile de zăpadă şi vântul au lăsat zeci de localităţi fără energie electrică, iar şoferii au trebuit să facă faţă traficului pe un carosabil cu zăpadă şi de 15 centimetri. În zone „necălcate” însă, stratul de zăpadă a ajuns şi la jumătate de metru.

Ciudată şi îngrijorătoare a fost imaginea pomilor înfloriţi, a lalelelor şi ciorchinilor de flori de liliac acoperite de zăpadă. Pe de altă parte, liniştitoare a fost vestea că, până ieri după-amiază, traficul în judeţ, chiar şi în Pasul Tihuţa, se desfăşurase „normal”, fără accidente sau evenimente provocate ninsori.

DN 17A Suceviţa – Vatra Moldoviţei, închis pentru deszăpezire

Zăpada căzută ieri a provocat închiderea temporară a drumului DN17 A Suceviţa – Vatra Moldoviţei. Ieri, la ora 8.30, stratul de zăpadă măsura deja 5 cm, motiv pentru care s-a restricţionat traficul pentru autovehicule mai grele de 7,5 tone.

La ora 10.30, când stratul de zăpadă se îngroşase la peste 10 cm, s-a luat măsura închiderii drumului, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să cureţe carosabilul.

Blocajul a durat un ceas, pentru că, la ora 11.30, traficul a fost reluat pe DN17A între Suceviţa şi Vatra Moldoviţei, cu aceeaşi restricţie pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Mii de suceveni s-au trezit ieri dimineaţă fără energie electrică

Ninsorile abundente şi vântul puternic au lăsat ieri mii de consumatori suceveni fără energie electrică, iar avariile au solicitat eforturi mari pentru normalizarea situaţiei din partea societăţilor de energie.

Prefectul judeţului, Mirela Adomnicăi, a menţionat, într-o comunicare, că intemperiile afectaseră până ieri dimineaţă 13 linii de medie tensiune, dintre care trei avariate total, şi afectaseră 165 de posturi de transformare.

Potrivit prefectului, în 27 de localităţi din judeţul Suceava, alimentarea cu energie a fost întreruptă total, iar peste 14.000 de consumatori au rămas fără energie electrică.

Total nealimentate erau ieri dimineaţă localităţile Comăneşti, Deleni, Humoreni, Pârteştii de Jos, Soloneţ, Vârvata, Cacica, Pârteştii de Sus, Boroaia, Moişa, Săcuţa, Maidan, Runcu, Bucşoaia, Mănăstirea Humorului, Pleşa, Poiana Micului, Găineşti, Herla, Slatina, Bogdăneşti, Boroaia, Buda, Dumbrăveni, Jahalia, Râşca şi Slătioara.

Afectate parţial de deconectări erau opt localităţi, Vatra Moldoviţei, Gura Humorului, Păltinoasa, Vârfu Dealului, Pojorâta, Vadu Negrilesei, Straja şi Costileva.

Pentru lucrătorii societăţilor de energie, refacerea căilor de alimentare şi repunerea în funcţiune a sectoarelor afectate n-a fost o treabă simplă. Potrivit reprezentanţilor societăţilor de energie, intervenţiile la liniile de medie tensiune aflate departe de căile de acces s-a făcut la pas, cu echipamentele cărate în spinare.

Până ieri la prânz, alimentarea pe 13 linii fusese reluată

O problemă legată de durata intervenţiilor au constituit-o liniile de alimentare ce au trebuit să fie eliberate de crengile copacilor aplecaţi de zăpadă apoasă.

În ciuda dificultăţilor, la ora 13, ieri, echipele de intervenţie anunţau reluarea alimentării cu energie electrică pe 13 dintre cele 27 de linii afectate şi reintrarea în consum a circa 5000 suceveni.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI