Despre aparenţe

Într-un magazin mic, în care vizitatorul rău intenţionat (nici nu ştiţi sub ce priviri şi înfăţişări amabile se poate ascunde, am aflat şi eu) ar putea ajunge cu mai mare uşurinţă la casa de bani sau la poşeta vânzătoarei, tu, gestionar, ai tendinţa de a sta cu ochii în patru. Că, nu-i aşa?, „paza bună trece primejdia rea”. Faci ochii mari la orice potenţial generator de situaţii delicate şi vezi pericole acolo unde nu e cazul. Pentru că s-au întâmplat tot felul de nefăcute.

Când intră, deodată, trei tineri zglobii, arunci priviri bănuitoare la veselia lor, uşoara spaimă e multiplicată şi vigilenţa, ascuţită, se înmulţeşte cu trei. Iar dacă ei îţi cer, într-un glas – chiar dacă glumeţ şi, ca urmare, nu ştii ce să înţelegi, vorbesc serios ori îs puşi pe obrăznicii – haine ca să îmbrace un boschetar, bănuiala îi gata; nu mai ştii ce să crezi, îşi râd de tine sau au băut, de dimineaţă, licori interzise altădată până în ora zece. Iei totuşi de bună cerinţa lor şi te-apuci de căutat: un tricou cu mânecă scurtă („Dar să fie din bumbac, doamnă, să-i ţină cald!”), un hanorac, ba chiar două („Să i-l luăm şi pe ăsta, că e de firmă, să se bucure şi el că are o haină de firmă”!), pantaloni („Doamnă, ăştia-s faini, că-s aşa, mai de camuflaj, îs numai buni, că-i murdăreşte repede, să fie suferitori!”). Mai răscoleşti repede-repede, că-s grăbiţi băieţii (e clar, îţi spui, se prefac grăbiţi şi or să plece cu marfa) pentru obiectul ăla de îmbrăcăminte ce se poartă pe sub pantaloni şi o pereche de şosete şi faci repede socoteala, pândindu-le următoarea mişcare. Mintea ta se pregăteşte intens pentru momentul în care vor lua hainele şi vor ieşi, fără să plătească. Însă ei scot banii, achită şi ies, mulţumind politicos, cu acelaşi zâmbet greu de interpretat. Respiri uşurată.

Rămâi în urmă, în magazinul mic, încercând să înţelegi de ce judecăm după aparenţe şi de ce bunătatea şi altruismul ni se par suspecte, ieşite din comun şi nu uzuale. Ştii răspunsul, dar nu vrei să-ţi strici ziua asta atât de frumoasă.

Eu am privit şi-am povestit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: