În lumina picurând din candele, în sunete de clopot şi de toacă

Paştele la noi acasă

Sărbătoarea Paştelui înseamnă pentru credincioşi mai ales participarea la slujba de Înviere, apoi la Sfânta Liturghie şi la sfinţirea coşurilor, în toate bisericile ortodoxe, deopotrivă, oricât ar fi vremea de rece sau cerul de întunecat. Cele două biserici de la cimitirul Pacea din Suceava, vechi şi nou, „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, respectiv „Înălţarea Domnului”, nu au fost ocolite de suceveni, nici în acest an, fiind pline de lume, cu mult înaintea Învierii.

Nici bine nu trecuse sfertul… academic de după ora 23, când automobilele deja ocupaseră lateralele drumului înspre cele două cimitire. Maşini după maşini au intrat în curtea cimitirului nou şi au ocupat-o aproape în totalitate, unele limitând chiar accesul pe aleile dintre morminte. Oamenii s-au strâns în faţa bisericii şi au aşteptat în tăcere ritualul împărţirii luminii, apoi au asistat la procesiunea în jurul bisericii. Se făcu lumină cu adevărat după ce flăcările lumânărilor au învins palele de vânt. Lumea s-a împrăştiat pe aleile dintre morminte, la locurile de veci ale rudelor, iar stropii de lumină în felinare formau linii strălucitoare de-a lungul şi de-a latul. Ieşirea din cimitir nu a mai fost aşa lesne precum intrarea, deja înaintarea pe şoseaua dinspre oraş devenise extrem de anevoioasă, iar cei câţiva poliţişti veniţi să dirijeze circulaţia anunţau sec că singura şansă este ocolirea prin Lisaura şi Bosanci. Luminile au rezistat însă în candelele din mâini, până la ora 2 din noapte, când au ajuns în casele lor cei care nu se opriseră în biserici pentru sfinţitul coşurilor.

Sunete din clopote şi toacă, cântece pascale în parcul central

Duminică, în prima zi de Paşte, zeci de suceveni atraşi de programul cultural oferit de Consiliul Judeţean sub genericul „Paşte în Bucovina” s-au adunat în parcul central, unde au rămas câteva ore, împreună, oficialităţi locale şi judeţene, şefi de instituţii culturale, oameni de cultură, iubitori de folclor şi de manifestări în aer liber, în general.

Lumea s-a adunat în jurul micuţei scene din lemn, cu crucea îmbrăcată în flori, a ţarcurilor cu iepuraşi şi iezi, care i-au bucurat nespus mai ales pe cei mici, a celor doi ponei care trăgeau căruţa plină de coşuri cu ouă colorate, împărţite participanţilor mai întâi de preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, apoi de tinere frumuşele, îmbrăcate în port popular. Copiii nu se lăsau duşi mai ales de lângă ţarcul în care un iepuraş stătea ridicat pe picioarele dinapoi, gata de săritură în ţarcul vecin, salt care i-a reuşit până la urmă. Lemnul toacei agăţate în copacul bătrân de lângă Catedrala catolică a fost însufleţit de ciocănelele tocaşilor de la Dumbrăveni, Rotunda, Fălticeni şi Bogdăneşti, Marginea, foarte bine primiţi de public, iar pe scenă s-au perindat, cu cântece specifice sărbătorii pascale, corul bărbătesc din Bosanci, dirijat Ionică Barbă, grupul vocal „Balada” din Fălticeni, coordonat de prof. Maria Tănasă, grupul vocal „Dor de la Humor”, coordonator prof. Maria Macovei, ansamblul de copii şi tineri „Balada Bucovinei” Suceava, dirijat de prof. Oana Sârbu.

„Grupul vocal «Balada» din Fălticeni este aproape de-o dată cu mine, eu am 63 de ani, iar grupul are 43 de ani. Normal, eu ies la pensie şi mi-am pus gând să o termin, dar au sărit părinţii copiilor şi mi-au dovedit că acasă copiii i-au învăţat cântările noastre. De astăzi înainte grupul «Balada» este un grup al copiilor şi al părinţilor, este grupul «Balada neamului»” a spus Maria Tănasă, care a dat apoi ton pentru „Tatăl nostru”.

Lângă roaba cu ouă roşii din lemn, în faţa Palatului Administrativ expoziţia documentară „Miniaturi bucovinene”, realizată de artistul fotograf Victor T. Rusu, a atras şi ea multe priviri curioase să surprindă în fotografii, pe cele 100 de panouri motivele tradiţionale bucovinene, ouăle încondeiate din colecţia Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina de la Gura Humorului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: