Parohia Gemenea, istorie şi actualitate

1761-1765 – Temelia satului este pusă de români ardeleni care, din cauza numeroaselor abuzuri maghiare, părăsesc Transilvania şi se stabilesc în Ţara de Sus a Moldovei. Aceştia îşi au originea în principal în localităţile Sângeorz, Maieru şi Borşa, fiind crescători de animale, ovine şi porcine

1774 – Este menţionat drept cătunul Gemine din Ocolul Câmpulung Moldovenesc

1775 – Are loc anexarea ţinutului cunoscut sub vechile denumiri Cordun – Arboroasa, devenit ulterior Bucovina, de către Imperiul Habsburgic. Cătunul Gemine este înscris în izvodul moşiilor mănăstirii Voroneţ, din 24 iunie, ca sat cu populaţie de 83 ţărani şi 2 popi. Mişcările demografice specifice administraţiei imperiale duc în acelaşi an la primul val de colonizare a localităţii cu etnici de origine ruteană, poloneză, huţulă, mozaică, în principal agricultori şi comercianţi.

1782-1787. Un nou val de colonizare se abate asupra aşezării, cu etnici de origine germană; muncitori forestieri şi meşteşugari din regiunile Schwaben şi Franconia, landul Bavaria.

1849 – Satul şi cătunele aferente acestuia sunt organizate în comuna Dzemine (Gemeinde ger.) ca unitate administrativă locală a Ducatului Bucovinei în cadrul Imperiului Austro-Ungar.

1874 – Începe construcţia viitoarei biserici zidite purtând hramul Sfinţilor Petru şi Pavel.

1890 – Are loc sfinţirea Bisericii Sfinţilor Petru şi Pavel din Geminea.

1894 – Se inaugurează clădirea şcolii primare.

1925-1938 – Comuna Gemenea (formată din satul Gemenea, satul Slătioara, cătunele Tărnicioara şi Muncel) este arondată unităţii administrative Plasa Homorului, judeţul Câmpulung.

1938-1940 – Comuna Gemenea face parte din noua unitate administrativă Ţinutul Sucevei.

1940 – Familiile de etnici germani se strămută în Germania.

1941 – Familiile de evrei părăsesc localitatea.

1956 – Se deschid primele mine de prospecţiuni, fiind descoperite zăcăminte de uraniu şi mici zăcăminte aurifere de mare adâncime.

1968 – Comuna Gemenea este desfiinţată de autorităţile comuniste, satul Gemenea şi cătunul Muncel (împreună cu alte 4 sate va face parte din nou înfiinţata comună Stulpicani), cătunul Tărnicioara intrând în componenţa comunei învecinate Ostra.

1992 – Prospecţiunile miniere sunt suspendate, minele de uraniu sunt închise, conţinutul acestora este secretizat ca rezervă naţională strategică.

2006-2009 – Au loc ample lucrări de modernizare de drumuri comunale şi forestiere, regularizarea cursului superior al râului Gemenea

2010 – Resfinţirea bisericii din localitate, în urma lucrărilor de pictură interioară şi con-solidare a edificiului de cult.

Biserica din Gemenea, resfinţită după un deceniu de reconsolidare şi înfrumuseţare

Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a resfinţit în Duminica a VI-a după Rusalii a anului 2010 Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din parohia Gemenea, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Cu acest prilej, pr. paroh Alexandru Roşu a primit rangul de iconom stavrofor

De când în parohia Gemenea am fost numit s-au făcut importante lucrări de înfrumuseţare şi consolidare a acestui sfânt locaş: s-a executat pictura interioară, s-au făcut reparaţii exterioare la faţada bisericii, s-au refăcut în parte acoperişul, catapeteasma, pardoseala, s-a refăcut agheazmatarul. Lucrările la biserică au fost susţinute de credincioşi, beneficiind şi de ajutorul câtorva sponsori.

„Slujba de resfinţire a fost oficiată de ÎPS Pimen, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi. Mai întâi s-a făcut înconjurul bisericii după rânduiala Bisericii noastre, iar după intrarea în sfântul locaş s-a făcut slujba de resfinţire. Ne-am îndreptat apoi către podiumul amenajat în apropiere, pentru slujirea Sfintei Liturghii”, declara atunci presei pr. Aurel Goraş, protopop al Câmpulungului Moldovenesc.

Pachete cu alimente pentru 2.000 de credincioşi

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a rostit un cuvânt de învăţătură, plecând de la pericopa Evangheliei Duminicii a VI-a după Rusalii, arătând solidaritatea care trebuie să existe între noi, creştinii, şi între oameni în general, aşa după cum au făcut cei care l-au purtat pe bolnavul din Capernaum şi l-au apropiat de Mântuitorul, şi în final acesta a primit vindecare. ÎPS Pimen a scos în evidenţă activitatea frumoasă desfăşurată de credincioşii parohiei sub conducerea şi povăţuirea părintelui paroh. În final, acesta a primit distincţia de iconom stavrofor. „Deşi toate zilele dinainte au fost ploioase, în timpul săvârşirii Sfintei Liturghii vremea a fost frumoasă. Cum s-a terminat de împărţit ultima bucăţica de anaforă, s-a pornit o ploaie torenţială, dar pe timpul slujbei, repet, a fost foarte frumos. Prin grija parohiei, a Consiliului parohial, a credincioşilor şi a acelora cu responsabilităţi la nivelul comunei Stulpicani, de unde face parte şi parohia Gemenea, s-au pregătit pentru toţi pelerinii 2.000 de caserole pentru ca fiecare să guste din bunătăţile pregătite de enoriaşi. A fost o mulţime impresionantă de credincioşi, iar atmosfera a fost una festivă şi frumoasă”, a mai spus atunci pr. protopop Aurel Goraş.

Pr. ALEXANDRU ROŞU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: