„Crai nou” de la Suceava !

Mai puţini sunt cei care ştiu că cea dintâi publicaţie din Bucovina ce a purtat numele „Crai nou”, de numai două ediţii, a apărut în 1933 (iunie şi iulie), la Plaiul Cosminului/Cernăuţi; revista îşi dorea să susţină şi să disemineze „cultul frumosului în poezie şi proză”, iar printre semnatari s-au numărat Teofil Lianu, Leon Şandru, Traian Chelaru, Aspazia Munte, Mircea Streinul (în acel an debuta în volum cu versuri – „Carte de iconar”), Ghedeon Coca, E. Ar. Zaharia. Un aspect interesant poate fi acela că redacţia recomanda cititorilor să citească şi revistele „Junimea literară” (ce apăruse şi la Suceava) sau „Făt-Frumos” (ce avea să apară la Suceava până în iarna acelui an, spre a se muta apoi la Cernăuţi, până în 1940).

În spaţiul de limbă română, mai mult sau mai puţin efemere, prima publicaţie „Crai nou” a apărut în 1912 la Buzău (o foaie politică, în care a semnat şi suceveanul Vasile Bumbac), urmând în 1913 alta la Roman, în 1919 un „Crai nou” la Focşani şi altul la Sibiu, în 1921 unul la Dorohoi, în 1931 altul la Bucureşti (săptămânal), în 1932 la Baia de Aramă, la Chişinău în 1934 (avea să semneze aici şi Magda Isanos), în 1937 un alt „Crai nou” la Alexandria… Se mai poate reţine că, în 1934, tot „Crai nou” se numea revista Liceului Militar „Regele Ferdinand I” din Chişinău (sau şi a liceelor militare din regat?), iar în aceeaşi epocă tot „Crai nou” se numea un „organ al căminelor culturale”.

În perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial n-a mai existat vreo publicaţie cu acest nume. Din 25 decembrie 1989 apare, la Suceava, cotidianul „Crai nou”, singura publicaţie cu acest nume din presa contemporană, cel mai constant şi mai longeviv „Crai nou” din istoria presei de limbă română.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: