Gardienii forestieri au făcut 128 de sesizări penale

> Proprietarii care nu au încheiat contracte de prestări servicii sau de administrare cu o structură silvică autorizată au fost amendaţi cu 84.500 lei

În primele 10 luni ale lui 2016, gardienii forestieri suceveni au avut 3.800 controale, iar, potrivit şefului Gărzii Forestiere Mihai Găşpărel, în urma neregulilor constatate, au fost formulate nu mai puţin de 128 de sesizări penale.

Pe de altă parte, conform lui Mihai Găşpărel, pe durata descinderilor au fost constate peste 140 de contravenţii la regimul silvic, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la 3,2 milioane lei. Din total, 169 dintre contravenţii s-au referit la încălcarea prevederilor legale privind asigurarea pazei suprafeţelor împădurite, proprietarii care nu au încheiat contracte de prestări servicii sau de administrare cu o structură silvică autorizată fiind amendaţi cu 84.500 lei.

„De regulă, acestea suprafeţe figurează pe hărţile de risc”, arată Mihai Găşpărel, adăugând că, în acelaşi interval, a fost doborât ilegal la pământ a fost un volum de 22.500 mc de arbori. Una dintre cauzele neîncheierii de contracte de prestări servicii silvice pentru suprafeţele respective constă în aceea că proprietatea nu este delimitată corespunzător în teren, fiind, în cea mai mare parte, formată din parcele puse în posesie conform Legii nr. 18/1991, a căror medie pe deţinător este de sub un hectar. În alte situaţii, proprietarii puşi în posesie sunt decedaţi, iar moştenitorii nu au dezbătut succesiunea legală. De asemenea, după tăierile făcute, vegetaţia forestieră existentă nu mai prezintă valoare economică imediată pentru proprietari, plata prestărilor de servicii silvice de către aceştia nefiind rentabilă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: