Comisarii de mediu reclamă salariile mici şi personalul insuficient

 > Salariul de încadrare al unui comisar debutant este de 925 de lei, în condiţiile în care personalul în cauză trebuie să aibă competenţe multiple, fiind supus la riscuri de tot felul şi chiar la agresiuni fizice

 Garda Naţională de Mediu solicită revenirea numărului de comisari la cel existent anterior reducerii de personal, diminuare operată în anul 2013.

Conform unui comunicat de presă transmis de Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, demersul vine în contextul în care atribuţiile pe linie de protecţie a mediului sunt din ce în ce mai complexe, competenţele trasate prin directivele europene fiind extinse pe toate componentele, respectiv cele de apă, aer şi sol.

„De altfel, multe dintre aceste posturi au fost recâştigate în instanţă de cei disponibilizaţi” se precizează în comunicat.

Noua propunere de modificare a organigramei presupune suplimentarea cu 60 de posturi la nivel naţional, dar şi aceasta este considerată insuficientă. În prezent, în medie, fiecare comisariat judeţean are un număr mediu de 13 comisari, care desfăşoară o gamă largă de activităţi. Pe deasupra, lucrătorii în cauză trebuie să aibă multiple competenţe, începând de la cunoaşterea şi interpretarea legislaţiei naţionale şi internaţionale, înţelegerea funcţionării instalaţiilor din diverse domenii, utilizarea sistemelor de operare IT, folosirea sistemelor de monitorizare şi terminând cu cele privind accesarea fondurilor europene nerambursabile. Pe de altă parte, se arată în materialul citat, munca unui comisar implică riscuri inerente activităţii de inspecţie şi control, precum verificările la instalaţii care utilizează deşeuri sau substanţe periculoase, însă nu lipsesc nici agresiunile fizice şi verbale. Nu în cel din urmă, una dintre priorităţile Gărzii Naţionale de Mediu este corelarea veniturilor salariale cu cele ale altor instituţii de control din România.

„La ora actuală, salariul de încadrare al unui comisar debutant este de 925 de lei, al unui comisar principal este de 1.027 de lei, iar al unui comisar superior de 1.381 de lei, fapt care arată un nivel de salarizare comparativ cu alte instituţii de control” se precizează în materialul transmis de Comisariatul Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI