Echipă a Gărzii Forestiere Suceava blocată cu trei maşini şi agresată de proprietarul unei păduri din Ciumârna

> Acolo au fost constatate tăieri ilegale > Pentru deblocare a fost necesară intervenţia unei grupe operative

 Proprietarul unei păduri de peste 90 ha din zona Ciumârna a fost reclamat de Garda Forestieră Suceava după ce acesta a blocat o echipă de controlori ce constataseră tăieri ilegale.

Mihai GasparelŞeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, a precizat că, miercuri seara, lucrătorii Secţiei de Poliţie Vama au informat că în zona respectivă se exploatează material lemnos, iar la faţa locului s-­a deplasat o echipă de poliţişti, un angajat al Gărzii Forestiere Suceava şi din Ocolul Silvic Vama, echipă care a constatat că din proprietatea respectivă s­au tăiat nemarcat încă şase arbori, cu un volum total de 15,7 mc.

În timpul acţiunii de ridicare a materialului lemnos tăiat ilegal, confiscabil potrivit legii, proprietarii pădurii au blocat cu trei autoturisme drumul autocamionului care ridică materialul lemnos şi au ultragiat echipa de control.

Blocare-drum-taf-masini-lemnA fost nevoie de intervenţia unui grup operativ, care a ridicat autoturismele folosite în blocarea drumului.

Lemnul tăiat ilegal a fost confiscat şi predat în custodie ocolului silvic cel mai apropiat, iar împotriva proprietarului se va depune de către Garda Forestieră Suceava o sesizare penală pentru tăierea ilegală a celor şase arbori, urmând că organele de cercetare penală să ia măsurile ce se impun, a menţionat Găşpărel.

Potrivit acestuia, proprietarul deţine 88,67+3,64 ha de pădure în două locaţii în zona Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei, iar în toamna anului 2015 acesta a reziliat contractele de pază a pădurii pe care le avea cu ocoalele silvice din zona (OS Vama şi OS Bucovina), moment din care pădurea în cauză a fost monitorizată în mod special de către Garda Forestieră şi poliţia locală.

„La fiecare control s-­au constatat tăieri ilegale de arbori, care au fost sancţionate, chiar dacă pentru a intimida controlorii, cel mai adesea atitudinea proprietarului a fost una recalcitrantă şi vehementă. Există suspiciuni că pentru a acoperi urmele tăierii ilegale de arbori, proprietarul ar fi incendiat zona cu arbori tăiaţi ilegal”, precizează sursa citată.

Şeful Gărzii Forestiere Suceava a subliniat că, ori de câte ori au fost indicii privind încălcarea legii, cu ocazia controalelor efectuate, s-­au inventariat peste 135 mc masă lemnoasă tăiată ilegal pe suprafaţa deţinută de către acest proprietar, iar până în prezent s-au făcut trei sesizări penale, atât pentru tăieri ilegale de arbori, cât şi pentru incendiere, sesizări care sunt în diferite stadii de cercetare penală şi s­-au aplicat trei amenzi pentru neasigurarea pazei pădurii conform obligaţiilor legale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: