După ce a rămas şi fără active, şi fără salariaţi

SC Drumuri şi Poduri SA şi-a achitat creanţele, dar urmează să intre, cel mai probabil, în faliment

SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, aparţinând Consiliului Judeţean Suceava, aflată în insolvenţă din 2011, şi-a respectat programul stabilit de judecătorul sindic şi şi-a achitat creanţele, a anunţat administratorul special Eugen Girigan, în cadrul unei informări făcute, joi, în plenul CJ Suceava.

El a spus că în data de 7 iulie ar urma să se întrunească adunarea generală a creditorilor care să stabilească ce va urma în legătură cu această firmă.

Potrivit lui Girigan, firma are de încasat circa 5 milioane lei şi mai are datorii de aproape 4 milioane lei, din care 1,68 milioane lei sunt în litigiu cu ANAF.

„Toţi creditorii şi-au primit sumele”, a spus Girigan care a menţionat că firma are mai multe procese pe diverse speţe, chiar cu Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a Consiliului Judeţean Suceava, de la care cere 700.000 lei pentru lucrări executate şi neplătite la drumul Moldoviţa-Argel.

El a arătat că la percheziţiile DNA din mai 2015 au fost ridicate mai multe documente de procurorii anticorupţie, inclusiv cele privind lucrarea de la drumul judeţean Moldoviţa-­Argel, iar DJDP Suceava a refuzat să facă plăţi întrucât nu are documentaţia în original.

În aceste condiţii, DJDP a fost acţionată în instanţă pentru achitarea facturilor.

Girigan a mai explicat în şedinţă că viitorul societăţii va fi decis de adunarea generală a creditorilor, care poate decide ori revenirea la activitatea curentă, ori falimentul.

El a arătat că în cazul în care se decide revenirea la activitatea normală sunt mai multe probleme, cum ar fi achitarea unui credit de 1,4 milioane de lei, lipsa certificărilor care au fost pierdute din cauza reducerii drastice de personal, firma având acum nouă salariaţi faţă de 135 în 2012, costurile pentru reobţinerea certificatelor fiind de circa 500.000 de lei.

Totodată, societatea nu mai are majoritatea activelor, care au fost vândute prin decizii ale adunării generale a creditorilor.

SC Drumuri şi Poduri SA a fost înfiinţată în 2005, din Regia Autonomă Drumuri şi Poduri, având profit de 6 milioane lei în anii 2006, 2007 şi 2008, dar în 2009 şi 2010 a avut pierderi de câte 4 milioane lei, iar în 2011 pierderile au fost de 5,7 milioane lei.

În aprilie 2011, firma a intrat în procedură de insolvenţă voluntară, iar prin instanţă s­-a stabilit un plan de reorganizare şi ca datoriile să fie plătite timp de trei ani. AGA şi CA ale SC Drumuri şi Poduri SA au pus în aplicare mai multe planuri de restructurare.

Declanşarea procedurii de insolvenţă şi reorganizare judiciară a fost cerută de Adunarea Generală a Acţionarilor SC Drumuri şi Poduri SA Suceava din cauza datoriilor acumulate, reprezentanţii firmei susţinând atunci că situaţia a fost generată în 2008, după ce societatea a pierdut exclusivitatea pe zece ani pentru întreţinerea reţelei de drumuri judeţene şi după ce în acelaşi an a făcut lucrări de reparaţii şi întreţinere pe 12 drumuri judeţene, în valoare de 8,2 milioane lei, fără contract, şi care nu au fost asumate de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri.

Totodată, reprezentanţii societăţii susţineau că firma a intrat în zona de neprofitabilitate din 2009, când a înregistrat o pierdere de 3,917 milioane lei, iar în 2010 a avut o pierdere de 4,1 milioane lei.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi privind finanţele publice pe anul 2009, la SC Drumuri şi Poduri SA Suceava s-­au constatat încălcări privind administrarea şi gestionarea patrimoniului public şi privat al statului. Astfel, s-­au efectuat servicii de transport materiale cu autobasculante, transport muncitori cu autoutilitare, transport balast cu tractorul şi închirierea de utilaje fără ca societatea să încheie contracte de prestări de servicii cu societăţile comerciale furnizoare ale acestor servicii. Totodată, SC Drumuri şi Poduri SA Suceava a înregistrat în costurile de producţie în perioada 2007-­2008, în mod nejustificat, consumul de carburant folosit de utilajele închiriate, pentru care societatea a achitat contravaloarea prestaţiilor efectuate şi facturate la tarifele cuprinse în facturi.

Pe de altă parte, în iunie 2009, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, anunţa că a dispus sesizarea DNA pentru o deturnare de fonduri de 8 milioane de lei, depistată în urma auditului făcut la societatea Drumuri şi Poduri SA Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: