Prăpăd de foc la două gospodării din satul Paltinu

 Groaza şi deznădejdea au pus stăpânire pe două familii din localitatea Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei, în noaptea de joi spre vineri, când au văzut cum bătăturile lor se transformă într-o mare de flăcări. Un incendiu violent, izbucnit aproape de ora 22, a devenit în câteva minute un prăpăd de foc, care a înghiţit toate clădirile aflate în curţile celor două gospodării, flăcările întinzându-se pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 mp. Când au ajuns la locul respectiv şi au observat amploarea incendiului, pompierii militari de la Detaşamentul Câmpulung Moldovenesc şi de la Garda de Intervenţie Gura Humorului au solicitat sprijin suplimentar, iar în ajutor le-au venit lucrători de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă ale comunelor Vatra Moldoviţei, Moldoviţa şi Frumosu şi de la Ocolul Silvic Tomnatic. În total au intervenit o armată de oameni şi nu mai puţin de opt autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o motopompă şi o ambulanţă SMURD. Pentru că situaţia o impunea, la faţa locului s-a deplasat şi Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care a preluat comanda intervenţiei, deoarece flăcările ameninţau să se extindă mai mult, la alte două gospodării situate în apropiere. Potrivit informaţiilor obţinute de la plt. adj. Alin Găleată, purtător de cuvânt în cadrul ISU „Bucovina” Suceava, flăcările s-au propagat cu rapiditate, de la o construcţie la alta, din cauza materialelor lemnoase din componenţa majorităţii clădirilor afectate, iar pompierii s-au luptat mai bine de 7 ore cu marea de foc.

Ajutându-şi consătenii, un bărbat s-a tăiat la braţ

 Pârjolul a fost atât de puternic încât a mistuit totul în calea lui, iar curţile celor două gospodării cuprinse de flăcări s-au transformat în mormane de scrum. Primului proprietar i-a ars casa de locuit, formată din parter şi mansardă, pe o suprafaţă de 200 mp, o anexă pe 30 mp, o magazie de materiale pe 150 mp, adăpostul de animale şi depozitul de furaje pe 150 mp, bucătăria de vară, un garaj pe 60 mp, obiecte de mobilier, aparatură electrocasnică ş.a. Cel de-al doilea proprietar a privit neputincios cum dispar în flăcări casa de locuit formată din parter şi etaj, ridicată pe 150 mp, magazia de lemne pe 150 mp, acoperişul centralei termice pe 30 mp, obiecte de mobilier, bunuri casnice, o motocositoare, un motoferăstrău, multe alte lucruri.

Pentru a vă face o idee despre violenţa flăcărilor vă spunem că acestea au degradat şi peretele unei anexe gospodăreşti, care se afla peste drum, la o distanţă de aproape 15 metri de locul incendiului. Pe timpul intervenţiei, echipajul pompierilor paramedici SMURD a acordat primul ajutor medical unui bărbat de 30 de ani, care s-a tăiat la antebraţ în timp ce încerca să-şi ajute consătenii afectaţi de incendiu, iar un echipaj SAJ solicitat la faţa locului a preluat o tânără de 30 de ani, care a suferit un atac de panică. Ambele victime au fost transportate la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de cercetare, dar primele indicii arată că tot necazul ar fi pornit în urma unui gest intenţionat de a pune focul. Concluzia va fi trasă însă după terminarea anchetei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI