A doua cetate

Dintre candidaţii la actualele alegeri locale, doar Alexandru Ştefan Băişanu, care este şi cadru universitar, a pomenit în discursul lui electoral (după ştirea noastră) despre Universitate şi posibilul ei rol sporit în viaţa Cetăţii. În rest, această a doua Cetate a Sucevei pare a trece neobservată, ca şi profesorii ei, mulţi aleşi dintre cei pe care Suceava i-a dat ţării şi au venit, revenit sau rămas în Alma Mater din capitala Bucovinei. O instituţie de învăţământ superior concurentă nu numai cu cele din ţară, ci, tacit şi îndârjit, şi cu cea veche de la Cernăuţi, care capacita, la vremea Bucovinei netranşate de securea rusească, toată intelighenţia provinciei indiferent de etnie.

Dinspre Universitate însă, fără să se ţină prea mult cont de politică şi politici, veştile sunt bune. Până a creşte în ochii celor din afara ei, Alma Mater Sucevensis creşte în sine, autopromovându-şi valorile, cu deosebire pe cele care îşi au obârşia în Bucovina. Biblioteca Universităţii a omagiat-o, joi, pe conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan, în cadrul iniţiativei instituţiei numită „Omul şi cartea”. Prilejul a fost oferit de apariţia volumului „Sfânta Mănăstire Voroneţ. Un sfert de veac de la reînfiinţare” (Ed. Doxologia, 2016), coordonat de universitara suceveană şi de monahia Gabriela Platon, doctor în teologie, secretara Mănăstirii Voroneţ.

Despre cea omagiată au vorbit conf. univ. dr. Dan Dascălu, sociolog ca şi Carmen Balan, subsemnatul şi Maica stavroforă Irina Pântescu, stareţa numitei mănăstiri, invitata de onoare a celei sărbătorite, cărora li s-au adăugat vorbitori dintre persoanele aflate în sală. Fără excepţie, vorbitorii au evidenţiat calitatea de bun orânduitor al lucrurilor, deopotrivă pe tărâmul ştiinţific şi pe cel organizatoric, astfel că, utilizând un termen bisericesc, potrivit în acest context, sociologul a introdus rânduială în toate, deopotrivă în treburile facultăţii, în organizarea opiniilor care constituie substanţa cărţii lansate, în modul în care, respectând regulile monahale, s-a implicat în „creşterea” acestui colectiv de maici tinere, obşte deja considerată remarcabilă. Încrederea de care s-a bucurat şi se bucură în ochii maicii stareţe face deja din profesoara Carmen Balan un membru respectat al prietenilor acestei comunităţi monahale.

Ceea ce până la urmă nu-i deloc surprinzător pentru o fiică a Bucovinei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI