Criza imigranţilor ameninţă libertatea de mişcare în Europa?

Criza imigranţilor ameninţă libertatea de mişcare în Europa? Răspunsurile neunitare ale europenilor în faţa afluxului spectaculos de imigranţi suscită în unele cancelarii afirmaţii privind prăbuşirea spaţiului Schengen care a instaurat libera circulaţie în UE, relatează AFP.

Frecvent adus în discuţie de partide eurofobe pe scena lor naţională, scenariul unui sfârşit al acestei vaste zone formate din 26 de ţări (din care 22 membre ale UE) a fost evocat de cancelarul german Angela Merkel, care cere la rândul ei eforturi pentru a evita o astfel de situaţie.

În timp ce Italia, Grecia sau Ungaria, copleşită în ultimele zile de afluxul de solicitanţi de azil în gări pentru a ajunge în Germania, permit de acum trecerea imigranţilor în tranzit, multe state membre sunt tentate să-şi reia controalele la graniţe. „Ceea ce este în pericol este unul dintre pilonii fundamentali ai UE, libertatea de circulaţie a persoanelor”, a avertizat în urmă cu câteva zile ministrul italian al afacerilor externe, Paolo Gentiloni, exprimându-şi preocuparea în legătură cu o rediscutare a spaţiului Schengen şi cu „revenirea la vechile frontiere”. „Imigranţii nu sosesc în Grecia, în Italia sau în Ungaria. Ei sosesc în Europa”, a subliniat el, cerând europenilor mai multă solidaritate.

Pentru Comisia Europeană, „nu se pot exclude niciodată viitoare modificări necesare” ale regulilor liberei circulaţii, cum s-a procedat deja, dar „acest principiu rămâne acelaşi”, a subliniat un purtător de cuvânt, Natasha Bertaud.

Comisia nu şi-a pierdut în schimb speranţa în ceea ce priveşte o modificare în următoarele luni a unui alt acord, cel de la Dublin (2003), care atribuie statului intrat în UE responsabilitatea de a găzdui un imigrant şi pledează pentru un „mecanism permanent” de a repartiza în mod echitabil solicitanţii de azil în caz de urgenţă. Schengen este „unul dintre cele mai succese ale UE”, a apreciat de asemenea Natasha Bertaud, cerând tuturor statelor să respecte regulile pentru ca sistemul să poată funcţiona corect.

Comisia a deschis deja aproximativ 30 de proceduri de infracţiune împotriva statelor membre şi a trimis altora scrisori de avertizare în această săptămână. În paralel, ea a oferit ajutorul său marţi Ungariei, a căreia situaţie recunoaşte că este „gravă şi urgentă”.

Ieşirea din Schengen, „este o sperietoare practic din punct de vedere politic” în condiţiile în care acest acord „a adus beneficii economice considerabile Europei”, a subliniat Marc Pierini, cercetător la Centrul Carnegie Europe. „Adevărata soluţie ar fi să avem o politică de azil comună clară şi anunţată, să creăm coridoare şi tabere de tranzit unde să fie atribuit statutul de refugiat” cu condiţia să existe un acord între ţări privind repartizarea acestor refugiaţi, a explicat Pierini. „Dacă nu se ajunge la aceasta, guvernele vor rămâne sub presiunea politică a populiştilor din statele membre”, a apreciat el.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: