Noul preşedinte al Poloniei, Andrzej Duda, pledează pentru o prezenţă crescută a NATO în ţara sa şi în regiune

Andrzej DudaPolonia are nevoie de consolidarea garanţiilor sale de securitate şi de creşterea prezenţei NATO pe teritoriul ţării şi în regiune, precum şi de ajustarea politicii sale externe, dar nu de o revoluţie, a declarat joi noul preşedinte polonez Andrzej Duda, într-un discurs susţinut după ceremonia învestirii sale oficiale în funcţie, în faţa camerelor reunite ale parlamentului de la Varşovia, relatează Reuters şi Radio Polskie. „Problema trebuie pusă fără echivoc — avem nevoie de mai multe garanţii din partea NATO. Nu numai Polonia are nevoie de acestea, ci întreaga Europă Centrală şi de Est, care s-a trezit într-o situaţie geopolitică complexă. E nevoie de întărirea prezenţei NATO în această parte a Europei, inclusiv în ţara noastră”, a pledat noul preşedinte polonez, în contextul în care un summit al Alianţei Nord-Atlantice este prevăzut să aibă loc la Varşovia în iulie 2016.

Referitor la politica externă pe ansamblu, Andrzej Duda a subliniat că Varşovia trebuie să acţioneze cu „calm, dar fără echivoc”. „Politica externă poloneză nu trebuie supusă unor schimbări revoluţionare, dar ea are nevoie de corectări — intensificarea activităţii, extinderea dialogului despre obiectivele, aspiraţiile şi interesele noastre”, a subliniat Andrzej Duda, adăugând: „Trebuie să ne preocupăm de unitatea UE şi de faptul de a se ţine cont de interesele noastre în cadrul ei”.

În conformitate cu Legea fundamentală a ţării, Andrzej Duda a depus jurământul în faţa Adunării Naţionale (parlamentul). Duda — care a candidat din partea partidului populist Lege şi Justiţie (PiS), al lui Jaroslaw Kaczynski—, a fost ales preşedinte la 24 mai, cu 51,55% de voturi în al doilea tur de scrutin, în care l-a devansat pe contracandidatul său, Bronislaw Komorowski, preşedintele în exerciţiu, acesta obţinând 48,45% din sufragii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: