Situaţie tensionată la Atena după dezvăluirea unui plan secret al lui Varoufakis în cazul unui Grexit

Alexis Varoufakis

Alexis Varoufakis

Partidele politice din Grecia au cerut explicaţii ieri după informaţiile apărute în presă la sfârşitul săptămânii potrivit cărora fostul ministru de finanţe Yanis Varoufakis a avut planuri secrete pentru un sistem bancar paralel în cazul ieşirii Atenei din zona euro, relatează DPA. Planul prevedea reintroducerea drahmei, a scris duminică cotidianul Kathimerini, şi a fost discutat în timpul unei video-conferinţe cu investitorii pe 16 iulie. Varoufakis a afirmat că a fost autorizat de premierul Alexis Tsipras în decembrie să examineze un astfel de sistem de plată în paralel, scrie Kathimerini, însă nu a primit unda verde finală. O lună mai târziu, partidul stângii radicale Syriza a lui Tsipras a câştigat alegerile legislative.

Potrivit publicaţiei menţionate, planul ar fi implicat copierea în secret a parolelor conturilor fiscale ale cetăţenilor greci prin „spargerea” site-ului finanţelor publice. Aceasta ar fi avut drept scop crearea unui sistem care să permită plăţi între terţe părţi şi stat în cazul în care băncile ar fi fost nevoie să se închidă. Varoufakis a avut o echipă pentru a pregăti planul, despre care Kathimerini scrie că ar fi avut nevoie în cele din urmă de 1.000 de angajaţi pentru a fi pus în aplicare. Videoconferinţa a avut loc la peste o săptămână după ce Varoufakis a părăsit funcţia de ministru de finanţe.

Ieri, ministrul adjunct de finanţe Dimitris Mardas a afirmat că o astfel de propunere nu a fost niciodată discutată de guvern.

Potrivit extraselor transcrierii video-conferinţei, Varoufakis a afirmat că „premierul (Tsipras) înainte de a deveni prim ministru, înainte de a câştiga alegerile din ianuarie, mi-a dat undă verde pentru a veni cu un plan B. Planul a fost mai mult sau mai puţin complet: Am pus la punct un plan B, însă dificultatea a fost de ajunge de la cinci persoane care lucrau la acest plan la 1.000 de persoane care ar trebui să-l pună în aplicare. Pentru asta aş fi avut nevoie de o nouă autorizare pe care însă nu am mai primit-o”, a spus Varoufakis în videoconferinţă.

El a declarat pentru ediţia de ieri a cotidianului britanic The Telegraph că citatele din discuţia care a avut loc în timpul video-conferinţei sunt exacte, însă a adăugat că unele informaţii apărute în presa elenă sunt răstălmăcite. „Substratul tuturor acestor acţiuni este că vor să mă prezinte drept un ministru de finanţe escroc şi să mă pună sub acuzare pentru trădare. Totul face parte din tentativa de a anula primele cinci luni ale acestui guvern şi de a-l trimite la coşul de gunoi al istoriei”, a declarat Varoufakis pentru cotidianul britanic.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: