Ungaria

Biroul de presă al premierului Viktor Orban respinge acuzaţiile de revizionism formulate de România

Viktor Orban

Viktor Orban

Budapesta a respins ieri criticile formulate în ajun de autorităţile române cu privire la gestul premierului ungar Viktor Orban de a posta pe Facebook „simboluri revizioniste”, precizând că respectivele fotografii includ unele care prezintă „simboluri istorice”, potrivit şefului biroului de presă al premierului ungar, transmite MTI.

În una dintre fotografiile respective, făcute la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, un vânzător oferă insigne cu harta Ungariei înaintea Primului Război Mondial, în timp ce în altă fotografie apare steagul Ţinutului Secuiesc. Într-o postare făcută duminică pe Facebook, Ministerul Afacerilor Externe român consideră că gestul premierului ungar Viktor Orban de a posta pe Facebook „simboluri revizioniste” nu va ajuta la „eficientizarea” relaţiei bilaterale româno-ungare, fiind încălcate prevederile Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară din 1996, Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul al XXI-lea din 2002.

„Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism şi s-a pronunţat în favoarea unei «relaţii eficiente» româno-ungare, premierul ungar V. Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari şi ale Ţinutului Secuiesc. Promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile şi contrare spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară din 1996, Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 şi ordinii constituţionale din România, nu contribuie nicidecum la ‘eficientizarea’ relaţiei româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere”, a precizat duminică MAE român în postarea pe pagina de Facebook a instituţiei.

De asemenea, MAE a subliniat că România este deschisă dialogului bilateral cu Ungaria, însă cu respectarea „parametrilor politico-juridici definiţi de comun acord de România şi Ungaria”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: