Norvegia Peste 50% dintre părinţii victimelor lui Breivik, încă prea traumatizaţi pentru a munci

 

Peste jumătate dintre părinţii victimelor lui Anders Behring Breivik rămân prea traumatizaţi pentru a putea munci normal, conform unui studiu publicat în ajunul marcării a patru ani de la atacurile teroriste, relatează AFP. Studiul, la care au participat 86 de părinţi ai celor 69 de persoane ucise pe insula Utoya la 22 iulie 2011 în timp ce participau la o tabără de vară a tineretului laburist, arată că două treimi dintre ei suferă de reacţii traumatice grave, precum probleme de concentrare, de memorie sau de somn.

Rezultatele nu îl surprind pe unul dintre autorii anchetei, Kari Dyregrov, profesor în cadrul Centrului de psihologie a crizei din oraşul norvegian Bergen. „Este vorba despre părinţi care şi-au pierdut copiii, unii dintre aceşti oameni fiind chiar în contact cu ei în timp ce autorul se afla pe insulă. Este o povară extrem de grea, cu atât mai mult cu cât au făcut apoi cotidian obiectul atenţiei media”, a spus ea pentru AFP. O treime dintre mamele şi un sfert dintre taţii care au participat la studiu se aflau în contact cu copiii lor la telefon sau prin SMS în momentul atacului de pe insula Utoya. Zece mame şi nouă taţi au vorbit la telefon cu copiii lor chiar înainte ca aceştia să fie ucişi. „Într-un singur an au existat atacurile, procesul, comisiile de anchetă (…) care au făcut ca ei să trebuiască să-şi amâne doliul. Nu mai aveau nici energia, nici concentrarea necesare”, a spus Kari Dyregrov.

O mare majoritate a părinţilor (89% dintre mame şi 85% dintre taţi) au asistat la proces în 2012, ceea ce a dus la condamnarea lui Breivik la o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, pasibilă de a fi prelungită.

Ieri, un centru împotriva extremismului consacrat atacurilor a fost inaugurat la Oslo cu scopul declarat de a descuraja „ura, violenţa şi terorismul”, a subliniat şefa guvernului, Erna Solberg.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI