Declaraţia pe care Nixon ar fi făcut-o în cazul eşecului misiunii Appolo 11

Apollo 11 este numele primei misiuni aparţinând NASA care i-a purtat pe astronauţi pe Lună, aselenizând la 20 iulie 1969. Echipajul misiunii a fost format din Neil Aiden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă şi Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar. Pe data de 20 iulie, Armstrong şi Aldrin au devenit primii oameni care au călcat pe Lună, în timp ce Collins orbita deasupra lor. Misiunea a fost un succes absolut şi a intrat în istorie.

Preşedintele american din acea perioadă, Richard Nixon, era însă pregătit cu un discurs şi pentru eventualitatea sumbră în care misiunea ar fi eşuat iar Armstrong şi Buzz Aldrin ar fi rămas blocaţi la suprafaţa Lunii în urma unor defecţiuni ale echipamentelor. „Soarta a vrut ca aceşti oameni care s-au dus pe Lună pentru a o explora în pace, să rămână pe Lună pentru a se odihni în pace”, începea discursul prezidenţial. „Aceşti oameni curajoşi, Neil Armstrong şi Edward Aldrin, ştiu că nu mai au nicio şansă să fie salvaţi. Ei ştiu însă şi că există speranţă pentru omenire prin sacrificiul lor”. În continuare discursul subliniază că soarta tragică a celor doi astronauţi nu va reprezenta sfârşitul programului de explorare spaţială şi că, după identificarea şi analizarea cauzelor eşecului, va fi organizată o nouă misiune cu obiectivul de a-i duce şi de a-i aduce pe oameni de pe Lună în siguranţă. „Pentru că fiecare om care va ridica privirea spre Lună în nopţile ce vor veni va şti că acolo sus, pe acea lume, există un loc care va aparţine mereu umanităţii”, se încheia discursul.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI