Studiu

Catastrofele naturale, soldate cu mai multe victime în 2015 decât în 2014

Catastrofele naturale au făcut în primul semestru al anului 2015 mai multe victime în lume decât în perioada similară din 2014, se arată într-un studiu publicat marţi de firma de asigurare germană Munich Re, preluat de AFP.

În primele şase luni ale anului, „au murit peste 16.000 de persoane” în catastrofe naturale, dintre care circa 12.000 în cutremurul din Nepal, de la sfârşitul lunii aprilie, şi în timpul caniculei din iunie din India şi Pakistan, subliniază firma bavareză, care menţionează că au existat numai 2.800 de victime în perioada similară a lui 2014.

Numărul morţilor în primul semestru al anului 2015 rămâne totuşi inferior mediei de 27.000, calculată pe primele şase luni ale ultimilor 30 de ani.

Din punct de vedere economic, costul total al pagubelor provocate de fenomenele climatice extreme s-a cifrat între ianuarie şi iunie la 35 de miliarde de dolari, sub media anuală de 64 de miliarde. Factura prezentată asiguratorilor a fost de 12 miliarde de dolari, media ultimilor ani fiind de 15 miliarde.

Cea mai costisitoare catastrofă pentru sectorul asigurărilor a fost o serie de furtuni de iarnă care a afectat nord-estul Statelor Unite şi Canada la sfârşitul lunii februarie. Pagubele provocate de aceste fenomene au reprezentat 2,4 miliarde de dolari, pierderile asigurate ridicându-se la 1,8 miliarde.

În Europa, unde sezonul furtunilor de iarnă a fost deosebit de intens, catastrofa care a provocat cele mai mari pagube a fost furtuna Niklas, care a afectat mai multe ţări la sfârşitul lunii martie. Cu rafale de vânt de până la 200 de kilometri pe oră, aceasta a distrus clădiri şi maşini, pagubele cifrându-se la 1,4 miliarde de dolari, dintre care 900 de milioane au fost bunurile asigurate.

„Catastrofele naturale din primul semestru ne arată o dată în plus că vulnerabilitatea în faţa catastrofelor trebuie redusă, îndeosebi în ţările emergente şi în curs de dezvoltare”, afirmă Torsten Jeworrek, membru al conducerii Munich Re, citat în comunicat. „În primul rând, trebuie să ne îngrijim ca oamenii să fie mai bine protejaţi, dar şi să menţinem pierderile la cel mai scăzut nivel posibil”, a încheiat el, citat de AFP.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI