Polonia intenţionează să acorde statelor est-europene împrumuturi pentru achiziţia de armament

Polonia vrea să sprijine eforturile militare ale statelor est-europene şi intenţionează să ofere acestora împrumuturi pentru modernizarea forţelor armate, în contextul evoluţiilor din Ucraina, scrie portalul defenseworld.net. „Polonia are în vedere să joace un rol de lider regional şi să-i ralieze şi pe alţii (alte state est-europene) în spatele obiectivului de a intensifica cooperarea regională în domeniul securităţii şi apărării”, explică Marek Jablonowski, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Varşovia.

Planul guvernului polonez include ţările din Grupul de la Vişegrad (Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia), statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), România şi Bulgaria, a declarat cotidianului local Puls Biznesu purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Apărării, colonelul Jacek Sonta.

De asemenea, iniţiativa are şi scopul de a sprijini companiile poloneze din sectorul apărării să exporte armament în statele menţionate, mecanismele financiare avute în vedere fiind împrumutul şi creditul furnizor. „Până în prezent, am căutat să încheiem contracte de export în ţări îndepărtate, dar am neglijat pieţele din vecinătate. Un sprijin financiar din partea guvernului va înlesni eforturile companiilor poloneze (să exporte arme), dar acestea nu trebuie să ignore nici competiţia locală”, afirmă preşedintele unei asociaţii poloneze a companiilor din industria de apărare. În urma unui contract semnat în luna septembrie, Lituania va importa din Polonia sisteme antiaeriene portabile cu rază scurtă de acţiune GROM.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: