ONU se pregăteşte pentru o operaţiune de amploare în Nepal, în urma cutremurului devastator

Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU se pregătea ieri pentru o „operaţiune de amploare’” în Nepal urmând să trimită cât mai curând posibil un avion cu alimente în zona dezastrului provocat de cutremur, relatează AFP. „Aceasta va fi o operaţiune importantă, de amploare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a PAM, Elisabeth Byrs, la Geneva. „Nepalezii au nevoie de adăpost, de medicamente şi de alimente”, a declarat ea. „Mobilizăm toate stocurile de hrană din regiune”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Echipe specializate ale PAM — între care experţi în logistică şi telefonie — au sosit la Kathmandu pentru a evalua nevoile. Un apel la colectarea de fonduri urmează să fie lansat de ONU, în timp ce experţi ai PAM în imagini prin satelit evaluează numărul persoanelor afectate de seism, a indicat Elisabeth Byrs. Seismul cu magnitudinea de 7,8 grade a devastat sâmbătă Nepalul, fiind înregistraţi peste 3.200 de morţi pe teritoriul întregii ţări.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PAM, regiunea afectată de seism este „o zonă agricolă în care locuiesc de obicei două-trei milioane de persoane”. PAM este prezent din 1964 în Nepal. Organizaţia internaţională intenţiona ca în acest an să ajute aproximativ 500.000 de persoane afectate de penurie de alimente în această ţară.

 Cutremurul devastator care a lovit sâmbătă Nepalul a provocat moartea a 3.218 persoane, potrivit unui nou bilanţ comunicat ieri de un oficial nepalez, citat de AFP. ”Bilanţul morţilor se ridică la 3.218, iar 6.538 de persoane au fost rănite”, a declarat Rameshwor Dangal, şef al serviciului pentru situaţii de urgenţă din Ministerul de Interne de la Kathmandu. În plus, aproximativ 90 de persoane şi-au pierdut viaţa în ţări învecinate, ca India şi China, mai scriu agenţiile internaţionale de presă.

Seismul cu magnitudinea de 7,8 care a zguduit sâmbătă Nepalul este cel mai devastator din ultimii 80 de ani. El a fost urmat de numeroase replici şi a declanşat mai multe avalanşe în Munţii Everest, unde începea sezonul de alpinism şi unde 18 persoane au fost ucise. Bilanţul este posibil să se înrăutăţească, iar agenţiile umanitare aflate la faţa locului se confruntă cu serioase dificultăţi în evaluarea distrugerilor şi a necesităţilor, însă acestea par considerabile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: