Botezul în noaptea de Înviere

Botezul in noaptea de InviereIMG_1528Postul Paştelui în forma în care îl cunoaştem noi astăzi are o foarte mare legătură cu Taina Sfântului Botez.

În perioada creştinismului primar (secolele I, II, III) momentul principal din an ales pentru săvârşirea Tainei Botezului era noaptea de Înviere, noapte în care se comemorează şi retrăieşte îngroparea şi învierea Mântuitorului. În acele vremuri numărul de oameni ce alegeau să renunţe la închinarea la zei şi să devină creştini era destul de mare. Acestora, însă, nu li se dădea acceptul să fie botezaţi decât după o perioada de timp (un an, chiar doi) în care ei se familiarizau cu credinţa creştină şi îşi îndreptau viaţa conform poruncilor dumnezeieşti. În această perioadă aceştia se numeau catehumeni, puteau participa la Liturghie doar din pridvorul bisericii şi doar până la auzul sintagmei “Uşile, uşile, cu înţelepciune să luăm aminte…”.

Catehumenii trebuiau să postească şi să privegheze 40 de zile înainte de a fi botezaţi în noaptea de Înviere. Zecile, chiar sutele de catehumeni primeau botezul în noaptea de Înviere, iar apoi, în cadrul Sfintei Liturghii, primeau prima oară Sfânta împărtăşanie. În acea noapte ei înviau alături de Hristos, devenind fiecare om nou, liber de păcat, creştin.

Încet, încet, din credinţă şi solidaritate, majoritatea creştinilor a început să postească alături de aceştia cele 40 de zile. Acest obicei de a posti alături de catehumeni cele 40 de zile şi apoi Săptămâna Mare s-a generalizat devenind ceea ce noi astăzi cunoaştem drept Postul Mare.

Cei mai mulţi dintre noi am primit Botezul creştin la vârsta prunciei şi nu avem amintiri de la acest moment sfânt. Astfel, fiecare noapte a Învierii este cel mai oportun moment de a ne aminti de Botezul nostru la modul cel mai concret: să ne spovedim păcatele devenind astfel curaţi sufleteşte precum în momentul când am devenit creştini (Taina Sfintei Spovedanii se mai numeşte şi al doilea Botez) şi să ne împărtăşim cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Iisus Hristos în cadrul Sfintei Liturghii din noaptea Sfintei Învieri. (Pr. ADRIAN DUŢUC)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: