Concert ca într-o catedrală

Concert_1Arborenii, oameni credincioşi, vin mulţi la biserică în orice sărbătoare. Aşa a fost şi-n ziua de Florii, mai ales că atunci erau sfinţiţi şi mâţişorii de salcie, care-s duşi în fiecare gospodărie. Ţăranul crede că mâţişorii îl apără de rele, de boli, îi aduc noroc în casă, îi apără animalele toate relele.

Biserica „Sfânta Treime” din Arbore, biserică centenară, a devenit neîncăpătoare, ca de obicei, în ziua de Florii. Iar printre credincioşi erau destul de mulţi îmbrăcaţi în frumoasele noastre costume naţionale, nu numai tineri şi maturi, ci şi femei în vârstă. Acestea sunt mai conservatoare în ce priveşte purtarea costumului nostru popular, tradiţional.

Nicolai Cîrdei, preotul paroh, şi celălalt preot, Cătălin Bereholschi, aşa cum li-i obiceiul, au ţinut o slujbă înălţătoare. Parcă au slujit mai frumos ca niciodată, parcă s-au întrecut între ei! Nu degeaba, la sfârşitul slujbei, după ce preotul paroh a rostit predica de încheiere, oamenii, într-un singur glas, au spus: „Să trăieşti, părinte!”. Ce mult spun aceste cuvinte…

Concert_2De 4 ani, în cadrul parohiei „Sfânta Treime” a fost înfiinţat un cor, pe patru voci, din iniţiativa pr. Cătălin Bereholschi care, în colaborare cu dna prof. Maria Pătrăucen, îl dirijează şi-i îmbogăţeşte repertoriul an de an. Acum, în repertoriu sunt cântece religioase, patriotice şi colinde pentru fiecare eveniment din an, toate fiind pe gustul credincioşilor, care le apreciază foarte mult.

După terminarea slujbei de Florii şi împărţirea anafurei, pr. Nicolai Cârdei i-a invitat pe credincioşi să asiste la un concert de muzică religioasă, spunându-le, printre altele: „Cântările Postului Mare sunt pentru a-L mulţumi pe bunul Dumnezeu pentru dragostea ce ne-o arată. Aşadar, să ne bucurăm azi, pentru că de mâine începe Săptămâna Patimilor şi va trebui să postim şi să ne rugăm. Vă invităm să asistaţi la un concert frumos”.

Cei peste 30 de corişti, cei mai mulţi tineri şi foarte tineri, au purtat un dialog cu soliştii Andreea Prichici, Florentina Olar şi Mihai Hrincescu. Dacă închideai ochii, îţi făcea impresia că asculţi un cor într-o mare catedrală. O fi fost biserică, dar enoriaşii nu s-au putut abţine ca să nu aplaude furtunos, cu recunoştinţă, după evoluţia corului.

Văzând exuberanţa şi admiraţia cu care au aplaudat, după terminarea concertului am cules câteva impresii: „În această zi splendidă de primăvară am ascultat nişte cântări dumnezeieşti, pe măsura acestei sărbători” (P.F., 62 de ani). „Ne bucurăm foarte mult c-a devenit o tradiţie la Arbore acest concert de Florii. Este un lucru extraordinar! (E.M., 74 de ani). „Cântecele au fost interpretate superb! Tenorii şi başii au făcut să vibreze şi zidurile, dar ce să mai zici de inimile noastre. Au cântat ca-ntr-o catedrală” (I.P., 65 de ani); „Parcă slujba de azi şi concertul au fost mai frumoase ca niciodată” (V.S., 68 de ani).

La ieşirea din biserică toţi credincioşii au fost serviţi de preoţi cu sarmale şi c-un pahar de vin.

Subliniez, în mod expres, numele pr. Cătălin Bereholschi, care-a avut strălucita idee de-a pune bazele acestui cor; la fel şi membrii corului, în totalitatea lor, care, fără a avea niciun fel de pretenţie, vin cu regularitate la repetiţii, se îmbracă în minunatele noastre costume naţionale, toate acestea în mod voluntar.

Text şi foto:

prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: