La ieşenii din Bucovina

Duminică, 23 noiembrie 2014, ora 11,00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi – Sala „B. P. Hasdeu”, a avut loc „Amiaza Culturală Bucovineană” ediţia a LX-a. Omul zilei a fost dr. Sorin Constantin Cotlarciuc şi au fost lansate cărţile sale „Pelerinul. Sonete euharistice” şi „Meandrele destinului”. Manifestarea a fost organizată de Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina – Filiala Iaşi. Moderator şi reprezentant al instituţiei gazdă fiind Liviu Papuc, primele cuvinte au fost de evocare a actului Unirii Bucovinei cu Ţara din 28 Noiembrie 1918, chiar a citat din presa anului 1933, reieşind că nici la cincisprezece ani de la momentul respectiv, acestuia nu i se acorda atenţia cuvenită. Se vede treaba că rădăcinile răului sunt adânc înfipte în solul naţional.

A vorbit despre cărţile lui Sorin Constantin Cotlarciuc Valeriu Stancu, punctând cu unele detalii din perioada în care acestea erau doar manuscris, Emilian Marcu a prezentat unele considerente estetice, atât despre volumele în discuţie, cât şi cu referire la căile de urmat în evoluţia ulterioară, ca prozator, a autorului. Prof. dr. Vasile Diacon a evidenţiat filonul intelectual care străbate prin timp însoţind ramurile arborelui genealogic al familiei Cotlarciuc, inclusiv contribuţia lui Nectarie Cotlarciuc la Unirea Bucovinei cu România. Poetul, prozatorul şi epigramistul Vasile Larco a enumerat o listă atât de detaliată a calităţilor lui Sorin Cotlarciuc, încât numai cea de cumnat şi cea de văr mai puteau fi adăugate şi totul susţinut şi demonstrat cu versuri, de regulă din registrul umoristic. Dan Teodorescu, cronicar sportiv, poet şi coleg de club, a putut, fiind în deplină cunoştinţă, aduce informaţii complete despre activitatea sportivă pe care Sorin Cotlarciuc o împleteşte cu cea literară, chiar i-a dedicat şi versuri. Subsemnatul am scos în relief rolul lui Sorin Cotlarciuc în funcţionarea Cenaclului „Nectarie” Vama, gesturile financiare pe care le face, fiind un devotat care apelează la buzunarul propriu pentru a susţine activitatea acestuia, de asemenea pentru apariţia revistei „Surâsul Bucovinei”, asta în ziua de astăzi, când se trăieşte cu obsesia de a ţine mâinile, fiecare, în buzunarele altuia. Trăim în vremi în care doar moartea are cinstea nepătată, aşa că este firesc să apreciem cum se cuvine atitudinea faţă de cultură a lui Sorin Constantin Cotlarciuc. Autorul graficii volumului „Pelerinul. Sonete euharistice”, ing. Mihai Ghenghea a explicat şi în cuvinte ceea ce apare ca desen în carte, în aceeaşi măsură de subtil. Prin sonetele euharistice, Sorin Ctlarciuc a realizat o oarecare detaşare spirituală, dar unii confraţi în ale epigramei au echilibrat atmosfera, adică prin intervenţiile, specifice unor astfel de autori, prestate de Mihai Batog-Bujeniţă, Vasile Larco, Gheorghe Bălăceanu, Mihai Haivas, s-a creat climatul necesar şi firesc unei manifestări la care participă persoane interesate de literatură.

Maestrul Horia Zilieru a ridicat cortina de pe tainele creaţiei literare, expunerea Domniei Sale fiind un minicurs de artă poetică interesant pentru oricine încearcă să scrie versuri şi care ar avea toate motivele să fie recunoscători. Aceeaşi atitudine o pot avea şi autorii de proză pentru cele expuse anterior de Emilian Marcu. Poetul Nelu Moldovan a dovedit că are şi reale calităţi de recitator, atât din versurile proprii, cât şi din volumul de poezie prezentat, sensibilitatea cu care ne-a obişnuit ca poet, sensibilitate de iubitor de poezie, de iubitor de frumos, poate şi de altele, a exprimat-o şi vocal, cucerind audienţa. În final, autorul cărţilor nou-născute a făcut o prezentare a celor prezenţi, în sală se aflau colegi de cenaclu, colegi din asociaţiile ieşene în care el este membru, rude, prieteni, colegi de breaslă (stomatologi), dar şi pacienţi, cu toţii au susţinut, cu aplauze şi gânduri curate, clipele dedicate celor două cărţi: „Meandrele destinului” şi „Pelerinul. Sonete euharistice”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: