România vizează cel puţin 12 medalii la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 !

romania_joComitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Ministerul Tineretului şi Sportului au adunat la finele săptămânii trecute la Izvorani cele mai importante federaţii sportive din ţară pentru a discuta despre Jocurile Olimpice de la Rio, cu 630 de zile înainte de începerea competiţiei. Conferinţa a avut ca temă „Evaluarea potenţialului olimpic al României, priorităţi în pregătirea şi participarea la JO Rio 2016”. La eveniment a participat, pentru o scurtă perioadă, şi premierul Victor Ponta care le-a reamintit oamenilor din sport că încă aşteaptă de la ei modificările la Legea sportului. „Eu m-am întâlnit în urmă cu doi ani cu şefii de federaţii şi le-am spus că atunci când vor avea Legea Sportului finalizată eu îmi voi asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru ea. Au trecut doi ani, mai aveţi cinci săptămâni în care mai pot să-mi asum răspunderea. Aşa veţi avea mai mulţi bani de cheltuit în 2015”, a spus prim-ministrul.

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a prezentat o succintă analiză a rezultatelor obţinute în 2014, comparându-le cu cele din anul de la jumătatea ultimelor trei cicluri olimpice. Concluzia este că sunt pierderi importante la toate capitolele. Anul acesta au fost obţinute cinci medalii mondiale în probe olimpice, faţă de nouă (2002, 2010) şi şase (2006). Şi în ceea ce priveşte dimensiunea sportivilor din loturile olimpice sunt diferenţa în minus. „În acest moment avem structurate 15 loturi olimpice, cu o componenţă de 160 de sportivi şi 148 de specialişti. Este un scor foarte corect, pertinent, din punct de vedere al potenţialului olimpic. În afară de aceste loturi care au fost trecute prin sita Comisiei tehnice olimpice, mai avem nişte loturi naţionale care au şanse de calificare la Rio. Mă refer la box, masculin şi feminin, handbal, înot, judo masculin, lupte greco-romane, lupte libere şi polo”, a spus Dobrescu. În ultimele trei cicluri olimpice, cel puţin 200 de sportivi se aflau în loturile olimpice cu doi ani înainte de JO, vârful fiind 257 în 2006.

După ce şefa Comisii Tehnice a COSR, Ana Pascu, a anunţat că pe baza unei analize pertinente a loturilor se mizează pe obţinerea a şase-opt medalii la Rio, dintre care una-două de aur, reprezentanţii federaţiilor au fost chemaţi să-şi anunţe obiectivele şi necesităţile pentru JO. Deschiderea i-a aparţinut „Sportului regină”, atletismul, secretarul general Florin Florea fiind extrem de curajos: 18-20 de sportivi calificaţi şi o medalie, care poate veni de la Marian Oprea (triplu), Alina Rotaru sau junioara Florentina Marincu (ambele, lungime). Extrem de atent, Ioan Dobrescu l-a întrerupt pe Florin Florea: „Aveţi 21 de sportivi în lotul olimpic şi vreţi să calificaţi 20? Fiţi atenţi la ce vă propuneţi. Vă angajaţi, noi plătim, răspundeţi”, a fost atenţionarea secretarului general de la COSR. 17 federaţii au prezentat raportul. Canotajul a fost singurul sport care a anunţat ca obiectiv două medalii. Boxul şi scrima se gândesc la una-două, iar gimnastica, la una-trei. Alte şapte foruri vor o medalie, iar handbalul vizează o clasare între primele şase poziţii cu naţionala feminină. Tenisul de câmp a intrat pentru prima oară pe lista speranţelor de medalie, preşedintele George Cosac anunţând că podiumul olimpic poate veni de la Simona Halep (simplu) sau de la dublu. La final, însumarea medaliilor propuse de federaţii a dat un scor superoptimist: minim 12 medalii, maxim 16, fără a lua în calcul acel loc 1-6 vizat de naţionala feminină de handbal!

În ce priveşte necesităţile, acestea au variat între condiţii bune de hrană şi cazare, acces gratuit în bazele COSR, laptopuri şi programe software pentru analiza jocurilor (polo), până la mijloace de transport, ambarcaţiuni şi o pistă olimpică pentru sporturile nautice.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI