O sărbătoare cu un om deosebit

Am păşit pragul fostului meu liceu cu un pumnal mic şi ascuţit înfipt în inimă: la intrare, din galeria absolvenţilor săi de onoare îmi zâmbea delicat artista plastică Dany-Madlen Zărnescu (n. Brînzei), stinsă nedrept din viaţă de Sf. Cuvioasă Parascheva. Un moment căruia i-am găsit cât de cât alinare, încredinţând bibliotecarei Maria Ghiţă albumul creaţiei artistei, dar postum şcolii din care a plecat să-şi împlinească visurile. Cum însă venisem pentru un ceas de bucurie, am urat sănătate şi la mulţi ani monahiilor Gabriela Platon, de Sărbătoarea Arhanghelilor abia trecută, şi Elena Simionovici, în pragul natalei din 14 noiembrie, monahii care prin prezenţa la manifestare au adus şi binecuvântarea maicii stareţe a Mănăstirii Voroneţ – stavrofora Irina Pântescu. Şi am dat bineţe zilei însorite de 12 noiembrie 2014 şi numerosului public reunit în sala de festivităţi a Colegiului Naţional “Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc. Public alcătuit din reprezentanţi ai autorităţilor – dl consilier judeţean col. Ioan Abutnăriţei, dl primar Mihăiţă Negură, consilieri municipali, din distinşi intelectuali câmpulungeni, dar şi de la Vatra Dornei (reprezentanţi ai Asociaţiei Scriitorilor şi Oamenilor de Artă din Ţara Dornelor), Vama (membri ai cenaclului “Nectarie”), Sadova, Izvoarele Sucevei. Şi, fireşte, din elevi ai instituţiei-gazdă.

Ne aflam împreună ca s-o omagiem pe dna Artemisia Ignătescu la lansarea celui de-al treilea volum al cronicii dedicate Câmpulungului Bucovinei – “Amintiri cu oameni deosebiţi”, Biblioteca “Mioriţa”, Câmpulung Moldovenesc, 2014. Volum deja semnalat şi salutat de Dumitru Teodorescu, directorul cotidianului “Crai nou” Suceava, împreună cu expresia respectului său pentru cei 60 de ani de articole semnate Artemisia Ignătescu la “Lupta poporului”, “Zori noi” şi “Crai nou”, denumirile sub care cel mai vechi ziar sucevean postbelic şi-a scris şi îşi scrie filele în istoria presei româneşti. Afirmaţie susţinută de continuitatea echipei şi, iată, şi a unor talentaţi şi consecvenţi colaboratori.

Deschis de Silviu Ciulei, directorul Bibliotecii Municipale Câmpulung Moldovenesc, unde dna Artemisia Ignătescu se simte, cum a mărturisit, “înfiată”, apropo de sprijinul colectivului acesteia în culegerea pe computer a cărţii şi în transmiterea materialelor de presă, evenimentul i-a oferit primarului Mihăiţă Negură prilejul nu doar de a o felicita pe dna Artemisia Ignătescu şi de a-i mulţumi pentru importantul dar făcut comunităţii, ci şi de a asigura comunitatea că valoarea, fie ea la vârsta dnei Ignătescu, fie la cea a tinereţii, a adolescenţei chiar se va bucura întotdeauna de susţinerea Primăriei şi a Consiliului Local Municipal Câmpulung Moldovenesc. Monahia Elena Simionovici, membră a conducerii Societăţii Scriitorilor Bucovineni, a vorbit despre doamna scrisului câmpulungean cu multă căldură ca despre “o adevărată comoară de om”, observându-i printre altele “fiorul elegiac”, trimitere la paginile autobiografice care măresc credibilitatea cronicarului. Scriitorii George Bodea şi Mihai Burduja s-au aplecat cu atenţie asupra paginilor cărţii, propunându-ne impresii de lectură din unghiuri diferite, dar amândouă deosebit de interesante, iar dr. Ion Filipciuc ne-a oferit un exemplu, emoţionant pentru câmpulungeni (protagonişti ai Unirii Bucovinei mici cu România Mare înainte cu câteva zile de intrarea generalului Zadig în Cernăuţi), despre rolul pe care poate să-l joace în reconstituirea unui eveniment istoric consemnarea lui în publicaţiile vremii. Cu mărturisirea bucuriei de a o fi cunoscut pe dna Artemisia Ignătescu la lansarea cărţilor sale (“Am învăţat-o din aceste întâlniri”) făcută de monahia dr. Gabriela Platon, s-a încheiat şirul intervenţiilor (spre mâhnirea multora care ar mai fi avut de spus un cuvânt de preţuire), pentru a da timp şi spectacolului pregătit sub îndrumarea profesorilor Niţă Bârsă şi Romeo Grosu. Nu înainte însă de a o asculta pe sărbătorită, pe dna Artemisia Ignătescu, mulţumind din inimă celor care i-au mulţumit că există şi scrie.

În ce ne priveşte, făcând schimb de amintiri personale cu dl col. Ioan Abutnăriţei despre sala de festivităţi a Colegiului, o lungă perioadă scena unora din cele mai importante manifestări artistice şi culturale din Bucovina, iar câţiva ani aulă, aula unicului Institut de Silvicultură şi Prelucrarea Lemnului din România, am descoperit că acest spaţiu luminos (deopotrivă în istoria oraşului şi în cartea abia lansată) a împlinit în acest an opt decenii de existenţă. Şi câmpulungeanca din mine, şi ziarista din mine, şi cititoarea dnei Artemisia Ignătescu din mine s-au bucurat deopotrivă pentru lansarea cărţii aici şi recunoaşterea meritelor autoarei (şi) aici, trăindu-le ca pe un eveniment pe măsura celor care au dat viaţă şi strălucire acestei faimoase săli.

 Foto: Sorin Cuzeac, cl. A XII-a

 Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI