O carte minunată pentru minunaţii noştri copii

Săptămâna trecută (6 noiembrie 2014), la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, sub auspiciile Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei şi ale Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, a avut loc o lansare de carte care a prezentat toate datele unei veritabile pledoarii pentru o educare plastică a copiilor, deopotrivă înţeleaptă şi dezinhibată.

Manifestarea a fost salutată apreciativ de conf. univ. dr. Adina Colomeischi, prodecan al Facultăţii menţionate, şi cu entuziasm de prof. Ioan Dumitru Puiu, inspector pe probleme ale învăţământului primar la Inspectoratul Şcolar Suceava, care a povestit că propria-i experienţă îi arată cât de rar este preferată de cadrul didactic ora de arte vizuale pentru inspecţia şcolară, tocmai pentru că nu a avut la îndemână până acum un astfel de instrument. Cartea, intitulată în formulă extinsă “Arte vizuale şi abilităţi practice. Instrument de predare integrată a artelor plastice şi a lucrului manual. Propunere de curriculă extinsă pentru Clasa Pregătitoare şi Clasa I. …şi ghid didactic pentru copiii preabine ascunşi în părinţi şi bunici”, o are autoare pe Maria Cosmina Dragomir, doctor în arte plastice şi decorative al Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, ajutată în realizarea acestei lucrări de o echipă “unită (de peste douăzeci şi cinci!)”, “o echipă holistă”, care o are la început pe “Camelia Rusu-Sadovei – cromatologie, grafică”, iar la sfârşit pe “Părintele V. de la Mănăstirea Putna – iniţiator de proiect şi producător (în traducere, un fel de Moş Crăciun modern, primul căruia i-a venit ideea). Ne-a chemat împreună şi ne-a încurajat, ne-a cerut să fim în stare, în starea de a vă vorbi. A alergat de la un capăt la altul al ţării şi a programat audienţe la elitele culturale şi artistice pentru a cere şi a primi sprijin. Ne-a ţinut trează bucuria de a scrie copiilor şi nădejdea că vom ajunge la ei. O figură de poveste fără de care această întâlnire cu voi ar fi rămas doar un gând…”). Întâmplător (sau poate nu), şi profesoara şi monahul sunt de la noi, cum de la noi este şi Maria Cosmina Dragomir, una din cele mai deosebite absolvente ale Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”, spune Camelia Rusu Sadovei. Acest amănunt i-a dat prilejul inspectorului Ioan Dumitru Puiu să exprime o firească mândrie locală, căreia Maria Cosmina Dragomir i-a răspuns cu bucuria de-a fi aflat la Suceava o lume nemirată de dorinţa unui manual educaţional nu numai modern, ci şi ortodox. Ortodox, a explicat autoarea, în sensul nevoii şi a hotărârii de a urma calea dreaptă într-un demers, oferind explicaţii şi în descifrarea modernităţii, explicaţii care, între altele, au schiţat o Lady Gaga retrogradă, “deoarece se adresează animalităţii”, şi un Hristos modern – “cine crede în lumea de dincolo îşi foloseşte mintea”.

Aşadar, un auxiliar de preţ, realizat cu profesionalism şi vizionarism, “scris cu inima”, ilustrat de copii, plămădit de-a lungul unui deceniu de limpeziri şi alegeri – o izbândă! Pedagogi de calitate şi artiste plastice de calitate, lector univ. dr. Oana Ruxandra Hrişcă şi prof. Camelia Rusu Sadovei i-au identificat cu satisfacţie calităţile şi cu o căldură în care s-a simţit permanent vibraţia consonanţei (“Suntem mai mulţi care lucrăm pe acelaşi front” – Oana Ruxandra Hrişcă). Din public, prof. Luiza Butnariu a exprimat la rându-i laude şi mulţumiri, primele în virtutea pregătirii pe care o deţine în filosofie şi psihologie, celelalte cu gândul la Lulu, copilul bilingv, nepoţica sa, exemplarul din “Arte vizuale şi abilităţi practice” de Maria Cosmina Dragomir pe care l-a achiziţionat la lansare urmând să plece spre Lulu (şi părinţii ei) în Suedia.

Deosebit de atractiv la răsfoit, manualul este şi extraordinar de util, după un studiu atent (cum trebuie să fie tot ce priveşte copiii) şi adâncit de mai multe ori în numeroase privinţe. Cu un accent în plus în sensul îndemnului de a colabora permanent cu cei mici şi de a nu pune oprelişti fanteziei şi necesităţii lor de a învăţa lumea “scriind-o” (scris, aflăm de la autoare, tradus de maturi obişnuit cu “mâzgălituri”) şi de a se exprima “scriind”. O învăţare şi o exprimare căreia, de pildă, ar trebui să le punem la dispoziţie o porţiune de perete alb în casă noastră şi să nu-i certăm pe copii dacă îi mâzgălesc şi pe ceilalţi, deoarece, ne aminteşte Maria Cosmina Dragomir surâzând grav, nu ne-am cumpărat copilul pentru casă, ci casa pentru copil. Afirmaţie pe care o completăm cu dezideratul existenţei în fiecare casă (de educator, învăţător, profesor, părinte, bunic) a manualului pe care şi noi nu vom obosi să-l lăudăm.

Cartea Mariei Cosmina Dragomir “Arte vizuale şi abilităţi practice”, Bucureşti, 2014 (proiect iniţiat de Asociaţia Părinţilor şi Profesorilor Ortodocşi “Sfântul Grigorie Palama”) “vine cu forţa ineditului şi unicităţii”, rescriind “rolul educatorului de artă” (Oana Ruxandra Hrişcă). Şi este în acelaşi timp o invitaţie convingătoare pentru construcţia şi “parte a noului edificiu al educaţiei româneşti” (Camelia Rusu Sadovei). O comoară de carte. Mai mult: o comoară de manual şcolar!

 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI