Federaţiile sindicale din educaţie atrag atenţia

Şcoala nu trebuie să devină „subiect de campanie electorală”

Federaţiile sindicale din învăţământul românesc au declarat, referitor la acordul pe care l-au încheiat şi semnat cu Guvernul României, că „este rezultatul multor discuţii şi negocieri” desfăşurate pe parcursul anului, dar atrag atenţia că şcoala nu trebuie să devină „subiect de campanie electorală”.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au precizat, printr-un comunicat, că „aplicarea acestui acord creează premisele demarării unei reforme curriculare reale şi ale elaborării unei legislaţii coerente şi durabile” şi contribuie, totodată, la „repararea prejudiciilor cauzate salariaţilor din sistem de măsurile abuzive adoptate de guvernele din perioada octombrie 2009 – februarie 2012, prin tăierea salariilor”.

Cu ocazia negocierii acordului, reprezentanţii federaţiilor sindicale au atras, însă, atenţia părţii guvernamentale că acest document „trebuie să conţină angajamente concrete, sustenabile din punct de vedere financiar şi economic”.

„În momentul semnării acordului, premierul României, domnul Victor Ponta, şi-a luat angajamentul că, dacă va deveni preşedintele României, viitorul prim-ministru va contrasemna acordul, garantând astfel aplicarea lui în totalitate. Federaţiile sindicale semnatare ale acordului atrag atenţia că, în condiţiile în care învăţământul este prioritate naţională şi pentru ca şcoala să nu devină teatrul unor dispute politice, recâştigarea drepturilor legitime ale salariaţilor din învăţământ nu trebuie să constituie subiect de campanie electorală” au declarat federaţiile amintite.

 

Înţelegeri prevăzute în acord: deblocarea a 2500 de posturi în şcoli, şase creşteri salariale, creşterea cu 35% a salariilor personalului nedidactic

 

Dintre înţelegerile din acord menţionăm, printre altele, deblocarea a 2500 de posturi didactice auxiliare şi nedidactice, în anii şcolari 2014-2015 şi 2015-2016, câte 1250 în fiecare an, acordarea unei serii de şase creşteri salariale, de câte 5% pentru fiecare creştere, la 1 martie 2015, 1 septembrie 2015, 1 aprilie 2016, 1 octombrie 2016, 1 ianuarie 2017 şi 1 octombrie 2017, pentru anul 2015 asumându-se obligativitatea prevederii sumelor aferente în bugetul care va fi elaborat până la 31 decembrie 2014. De asemenea, acordul include creşterea salariilor personalului nedidactic cu aproximativ 35% în următorii doi ani, adoptarea unui act normativ care să prevadă ca sumele cuvenite prin executarea sentinţelor judecătoreşti să fie plătite în primul semestru al fiecărui an.

În acord se mai prevede posibilitatea pensionării personalului didactic de predare cu trei ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare, fără penalizări, în condiţiile unei vechimi în învăţământ de cel puţin 34 de ani. Prin acest acord se prevede şi stipularea, în Legea bugetului de stat care urmează a fi adoptată, în fiecare an, a obligativităţii, pentru administraţiile publice locale de a deconta cheltuielile cu naveta.

 

Liderul UJS Pro Educaţia, Traian Pădureţ: „Cred că trebuie să ne bucurăm rezervat, încă, de aceste promisiuni”

 

Traian PĂDUREŢ

Traian PĂDUREŢ

Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Pro Educaţia Suceava, membră a Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi a CNS „Cartel Alfa”, a transmis punctul de vedere privind negocierile avute între federaţiile sindicale din învăţământ şi reprezentanţii guvernului şi despre semnarea acordului respectiv şi a Contractului colectiv de muncă (CCM) din învăţământul preuniversitar. Preşedintele Pro Educaţia, Traian Pădureţ, a declarat referitor la CCM că nu a intrat încă în posesia variantei semnate de MEN şi de federaţii, ci doar a unor puncte care ar fi mai importante din perspectiva federaţiei. Dar constată că varianta cuprinde deocamdată doar promisiuni:

„Am solicitat ca la negocierea contractului nou să nu se mai accepte promisiuni gen «până la data de se va face…». În vechiul contract erau foarte multe asemenea promisiuni şi MEN nu a mai făcut nimic. Constat, cu părere de rău, că şi în actualul contract se regăsesc astfel de promisiuni”.

Traian Pădureţ spune că una dintre ele se referă la Regulamentul de acordare a sporurilor, care ar trebui înaintat Guvernului până la 15 ianuarie 2015.

„Restul de «reuşite» în negocieri sunt toate copiate din prevederile legislative în vigoare. De fapt, prin grija Guvernului Boc şi prin nepăsarea actualului Guvern, care nu a modificat Legea dialogului social, sindicatele din sistemul bugetar nici nu pot să negocieze drepturi salariale. Singurul avantaj al acestui CCM este faptul că în umbra lui se pot negocia CCM-uri la nivel de unitate şi, în cazul în care prevederile sale nu sunt respectate, ai un atu în instanţă” a declarat liderul Pro Educaţia.

În ce priveşte acordul semnat între reprezentanţii guvernului şi federaţii, el consideră că „din punct de vedere juridic nu are nicio valoare”: „Chiar dacă este semnat de o jumătate dintre guvernanţi, nu s-a precizat că a fost semnat în conformitate cu o anumită prevedere legală care să-i dea putere de lege. Angajaţii din învăţământ s-au bucurat, la un moment dat, de prevederile Legii 221/2008, votată în uralele tuturor partidelor şi apoi anulată de apariţia unei alte legi de salarizare pentru sistemul de învăţământ (Legea 63/2011), în situaţia în care exista şi încă mai există o lege unică de salarizare – Legea 284!!! Cred că trebuie să ne bucurăm rezervat, încă, de aceste promisiuni care au apărut într-un anumit context”.

Traian Pădureţ a mai declarat, în legătură cu cei 150 euro (700 lei), că „trebuie folosiţi respectând legislaţia în vigoare privind folosirea fondurilor europene”.

El şi-a exprimat opinia şi în legătură cu conţinutul unei ordonanţe de urgenţă care ar urma să dea posibilitatea Guvernului de a achita, până la sfârşitul anului 2014, diferenţele ramase din sentinţele judecătoreşti: „Am comunicat federaţiei faptul că, în discuţia Guvernului, s-a făcut referire doar la sentinţele pe legile 221/2008, 330/2010, 284 şi Legea 285/2011. Nu a fost luată în discuţie şi achitarea sentinţelor care se referă la coeficienţii de multiplicare, sentinţe care se referă la tranşe de vechime etc.”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: