Lecții pentru viață

Viața devine de la o etapă la alta din ce în ce mai complicată. Pentru noutățile și imprevizibilul ei, unii dintre noi sunt mai pregătiți, alții mai puțin, iar alții… Pe de altă parte, se spune (iar din multe puncte de vedere chiar așa și este) că „cei mici” ne întrec în multe, sunt isteți foc. Bunăoară, numai să le dai pe mână un computer, un gadget etc. Dar nu-i numai asta și nu chiar toți sunt astfel.
 

L.D. CLEMENT

Așa că, într-o secțiune cuprinsă în elanurile mereu reformatoare ale școlii noastre, poate că n-ar fi de lepădat, cam de la finele gimnaziului și în liceu, niște lecții atașate unor discipline deja cuprinse în curriculum, însă privitoare la o anume (chiar… specializată) pregătire pentru viața ce este și vine. Ideea (a cărei originalitate nu mi-o asum) este în relație cu diverse „accidente” cotidiene pe care nu puțini le întâmpină la magazin, la bancă ș.a.m.d. Astfel că poate n-ar fi rău ca măcar toți tinerii să capete, din timp, noțiuni despre cum se citesc o etichetă a unui produs alimentar sau instrucțiunile de uz ale unui medicament (ori ale unui supliment alimentar), despre ce-i adevăr și ce e „metaforă” într-un mesaj publicitar, cum se citește o factură (de exemplu, la gaze ori electricitate), despre ce prevede de regulă un contract, despre „finețurile” unei relații cu o bancă, cum se folosesc aparatele de încasat facturi, despre capcanele ascunse într-un credit „doar” cu cartea de identitate, iar nu în ultimul rând despre instituțiile statului către care s-ar putea adresa cu diverse nemulțumiri decurgând din relația lor de viitori clienți, contribuabili etc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: