Păsăreasca

Nu, nu tocmai despre acel limbaj (construit cel mai adesea prin intercalarea de -pi, -pe sau altele asemenea între silabele cuvintelor), cu sens codificant (altfel spus, doar pentru cunoscători) ori ludic e vorba aici, ci despre unul similar și cu o din ce în ce mai largă utilizare astăzi. Poate că unii dintre dvs. chiar îl cunoașteți și îl folosiți, iar dacă îl utilizați și cu succes…, dintr-o perspectivă sunteți realmente de felicitat. E vorba despre cel al unora dintre proiectele ticluite pentru diverse finanțări, o varietate de limbaj/stil administrativ, poate că înrudit și cu argoul – specialiști competenți vor decide. De ce nu?, poate se va trimite pentru o finanțare și un proiect cu acest scop!
 

L.D. CLEMENT

Eu nu fac decât să semnalez, spre exemplu, că astfel de texte (și mărturisesc că am făcut exerciții de lectură tocmai pe texte de succes!) se deosebesc adesea de altele prin utilizarea abundentă de barbarisme, prin intercalarea de termeni și structuri din alte limbi (engleză, mai ales) în acorduri forțate cu cele românești, prin utilizarea de lungi fraze complexe, luxuriante, labirintice (cum în marea literatură doar câțiva prozatori au izbutit), dar nu rar ilogice (mai ales când e vorba de enumerarea obiectivelor) etc. În fine, astfel de texte ajung să aibă darul să fie absconse unui cititor relativ exersat, care ușor i-ar putea acuza pe autori de beție de cuvinte. Cât despre unele pasaje, poate chiar cele mai „deștepte”, dacă ar intra sub ochii unui psihiatru, acesta e posibil să le pună în relație cu cine știe ce patologii. Dar nu, nu poate fi vorba chiar de așa ceva, deoarece comunicarea (ah, drag cuvânt acestei epoci!) se realizează, la celălalt capăt chiar există receptori care pricep tot ce se spune (exact așa cum se spune) și decid. Nu asupra textului, ci asupra realității pe care textul trebuie să o miște…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: