Peste 300 de monede dacice descoperite în Bucovina

Paul Croitoriu este din Cacica, are 37 de ani, este de foarte puțină vreme funcționar al Primăriei Cacica cu probleme de informare turistică și mai este posesorul autorizat al unui aparat de detectare de metale. Sâmbătă după-amiază i-a pus Dumnezeu mâna în cap, căci, împreună cu prietenul său mai mare cu un an, Marcel Robu, venit acasă din Portugalia, s-a îndreptat către ieșirea spre Solca din Pârteștii de Sus, pentru o „partidă” de detecție de metale. Pe un drumeag au găsit spre seară o conservă, dar și 2-3 monede interesante, despre care Paul, care vizitase site-uri specifice – Detecție Metal și History Detectives, a bănuit că ar fi medievale.
 

Au amânat pentru duminică o cercetare serioasă a zonei, căci venise deja întunericul. Duminică, și-au luat băieții – Alexandru Alois, de 13 ani, pasionat de geografie și participant la olimpiadă la acest obiect, și, respectiv, Andrei, de 8 ani. Au revenit la locul unde descoperiseră primele monede și acolo a venit surpriza: au adunat de la adâncimi cuprinse între 5 și 60 cm în total 309 monede întregi și 40 fragmentate. Neîmbătat de succes, Paul l-a sunat pe Cristian Păduraru, ofițer de patrimoniu în poliția județului, căruia i-a povestit minunea. Acesta i-a cerut să predea monedele, conform legislației, fie la Primărie, fie la Direcția de patrimoniu a județului. Luni, monedele au fost predate acestui din urmă organism, de față fiind invitat și un reprezentant al Muzeului județean, acesta arătându-se uimit de prezența tetradrahmelor dacice în această zonă a țării, ele fiind găsite cu deosebire în Transilvania. Tetradrahmele dacice fuseseră bătute pe la 350 î.e.n., copiind tetradrahmele grecești și circulând în Dacia, în paralel cu cele grecești. Sunt dintr-un aliaj de argint, iar în perimetru au fost găsite risipite. La Suceava, Paul Croitoriu a predat personal tezaurul (i se poate spune deja astfel), însoțind actul predării și cu o hartă unde monedele au fost găsite. A sesizat de asemenea, la sfatul ofițerului cu care luase legătura duminică, poliția locală pentru a securiza zona. Pe măsură ce „secretele” acestei descoperiri vor fi descifrate, vă vom ține la curent.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI