În ciuda unei previziuni pesimiste

Sucevenii vor avea o pâine bună și anul acesta

> Producția de grâu și secară este estimată la o medie de 3.100 kg/ha, cu circa 10% superioară celei din 2013 > Chiar dacă în ultima perioadă a plouat mult, noua recoltă se încadrează în parametrii de panificație optimi
Chiar dacă ploile dese din această vară au îngreunat intrarea în lanuri a combinelor, în județul Suceava campania de recoltare a păioaselor se va termina în cel mult 10 zile, susține Constantin Acostoaie, șeful Serviciului „Inspecții, implementare politici agricole și statistică” din cadrul Direcției Județene pentru Agricultură. Aflăm că deja s-a tras linia sub treieratul celor 500 de hectare de orz de toamnă (2.650 kg/ha) și 220 de hectare de orzoaică (2.750 kg/ha), cât și sub recoltatul rapiței, de pe cele 1500 de hectare obținându-se, în condiții meteo mai puțin favorabile, peste 3.000 kg/ha.
 

Pe de altă parte, grâul și secara au fost recoltate de pe jumătate din suprafața cultivată, de 15.700 de hectare, producția medie estimată fiind de 3.100 kg/ha, în creștere cu circa 10% față de cea înregistrată anul trecut. Constantin Acostoaie, specialist în cadrul DJA, spune că noua recoltă se încadrează în parametrii de panificație optimi, procesul de încolțire în spic fiind în jur de 1%, iar greutatea hectolitrică este una apreciată drept bună. „Dacă va fi vreme bună în continuare, într-o săptămână, maxim 10 zile, campania se va încheia. Producția pentru panificație nu prea a avut de suferit, în afara unor cazuri excepționale procesul de încolțire în spic fiind mic, înspre deloc. De asemenea, cu toate precipitațiile înregistrate, cea mai mare parte a recoltei are greutatea hectolitrică bună spre foarte bună, însă aceasta depinde inclusiv de soiurile cultivate și amendamentele administrate. În special, marii producători se declară mulțumiți de rezultatele obținute, acestea fiind chiar și peste așteptări” precizează oficialul Direcției Județene pentru Agricultură. Constantin Acostoaie susține că, la această dată, traderii oferă, în funcție de calitate, circa 0,6 lei pentru 1 kg de grâu de panificație și în jur de 0,45 de lei pentru 1 kg de grâu furajer, prețuri care nu diferă foarte mult de cele din perioada similară a anului trecut.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: