Supravegheați

Cu oricâtă seninătate am judeca celebra dilemă hamletiană „a fi sau a nu fi”, nu ne putem sustrage din sensul tragic major al chestiunii. Sens care se păstrează chiar dacă dezvoltăm cele două ipostaze existențiale sub forma „a fi supravegheat sau a nu fi supravegheat”. În acest caz, tragismul nu-l implică pe supraveghetor, care invocă ferm necesitatea de a ști ce se întâmplă supraveghind și de a lua măsuri care, în final, te apără (de cine? de ce?) chiar pe tine. Tragic este pentru cel supravegheat, care în cele mai multe cazuri nici nu visează că „este filmat” și că poate deveni oricând actor în filme regizate de fel de fel de maeștri în contorsionarea imaginii tale publice.
 

Dumitru TEODORESCU

Scriem aceste rânduri duminică după-amiază, stimulați irepresibil de următorul text primit pe e-mail: „Bună ziua. Stimată redacție, vă semnalez un fapt îngrijorător și, din câte știu, ilegal, care se petrece în policlinica Areni din Suceava. Persoanele care se adresează acestei instituții au parte și de «servicii» de altă natură, pe care nu le-au solicitat și cu care nu sunt de acord cu siguranță: sunt supravegheate cu camere video, încă de la intrare și până la ușile cabinetelor medicale. Orice persoană care are o suferință și apelează la medic dorește confidențialitate și să poată avea deplină încredere că datele personale, inclusiv imaginea sa, nu pot fi folosite fără acordul său, de către altcineva, în cine știe ce scopuri. Consider că prin acest demers atrag atenția asupra unor practici ilegale tributare unor vremuri de tristă amintire. Cu stimă, Carmen.” Cum policlinica este un conglomerat de cabinete medicale, fiecare cu stăpânul său, este greu la ora aceasta duminicală să căutăm confirmări. Mergem așadar pe mâna celei ce ne-a scris astfel și dăm curs acestor rânduri pentru că este cazul să se facă ordine în domeniul supravegherii individului. Există legi clare (sau nu prea…) și, dacă este așa cum scrie Carmen, adică cineva ne poate folosi imaginea când trecem pragul unui cabinet medical pentru a ne umili ulterior, cel ce se joacă cu supravegherea trebuie imediat tras la răspundere. Nu reiese din textul primit dacă titularii cabinetelor medicale au fost întrebați, chiar dacă cineva crede că-s adunați la grămadă și trebuie cumva conduși, întrebați deci dacă sunt de acord cu instalarea camerelor de luat vederi. Niciun dermatovenerolog serios n-ar primi cu satisfacție profesională zvonul că i-ar fi trecut pragul un parlamentar pe care l-a diagnosticat cu cine știe ce „boliță” lumească. Proba? E în casetă…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: