Reportajul

E destul de clar de ce a cam dispărut reportajul din presa (scrisă, ascultată, văzută și cea online, care se poate nutri din toate trei) ultimilor ani. Fiindcă realizarea lui e costisitoare, implicând timp, bani, tehnică specifică ș.a.m.d. Iar, în plus, solicită (ca să fie și de calitate…) experiență (în primul rând a lucrului în teren, față în față cu oamenii, nu cea de copist la computer sau de scriitor după dictare la întâlniri oficiale!) și nu în ultimul rând talent. Dar în școlile de presă și de comunicare, oricare le-ar fi nivelul, acest gen publicistic este anume avut în vedere, tocmai fiindcă este perceput drept o piatră de încercare pentru cel care năzuiește să devină jurnalist, dincolo de care se poate vedea (sau nu…) excelența.
 

L.D. CLEMENT

Iar clase de jurnalism există la licee din județ, cu jurnalismul cochetează și unii studenți ai Facultății de Litere și Științe ale Comunicării a USV. Plus câte și câți în toată țara! Estimp, la recent încheiatul Festival-concurs național „Rezonanțe udeștene”, la secțiunea reportaj literar, menită să-l mențină în amintire (odată cu genul în care a excelat) pe regretatul Mircea Motrici, au participat doar 4 (patru) candidați dintr-o țară întreagă! E adevărat, cu lucrări bune și foarte bune, dificil de departajat, dovadă clară că autorii știu exact despre ce este vorba. Însă doar cam atâția să fie viitorii autori de reportaj? Care, eventual, să se bată și cu timpul, și cu fondurile, și cu tehnica…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: