Pe fondul unei primăveri mai timpurii

Semănatul, pe aproape 40% din suprafața planificată

> În ciuda faptului că pe durata zilei temperaturile au fost ridicate, au existat și valuri de frig care au făcut ca în sol temperaturile să se mențină scăzute, iar plantele să nu se dezvolte
Ieșirea din iarnă fiind mai rapidă, anul acesta campania agricolă de primăvară a demarat de timpuriu, susține Constantin Acostoaie, șef de serviciu în cadrul Direcției Județene pentru Agricultură Suceava, care precizează că arături au mai rămas de făcut pe 7% din totalul de 113.976 de hectare. Pe fondul lipsei de precipitații, care a înlesnit intrarea timpurie în câmp, însămânțările au avut loc pe o suprafață de 43.193 ha din 113.976 ha programate, adică pe 38% din total. Grâul de primăvară a fost semănat în proporție de 100% pe cele 160 ha planificate, la fel ca și rapița, cultivată pe 23 ha. Semănatul a fost încheiat și la mazăre, pe 100 ha, sfecla de zahăr fiind semănată pe 97% din 725 ha.
 

În ordinea realizărilor urmează orzoaica de primăvară, cu 89% din 3.950 ha; plantele de nutreț, cu 71% din 16.800 ha; ovăzul, cu 59%, din 7.500 ha, iar culturile de legume au fost înființate pe 47% din cele 7.977 ha. Aceeași proporție se înregistrează și la cultura cartofului, plantate fiind 10.200 ha din estimările de 23.691 ha. Acostoaie spune că, în ciuda faptului că pe durata zilei temperaturile au fost ridicate, au existat și valuri de frig care au făcut ca în sol temperaturile să se mențină scăzute. „Temperatura solului nu este chiar adecvată. Degeaba este frumos afară, dacă în timpul nopții este frig, iar plantele, cu excepția celor care nu sunt termofile, nu se pot dezvolta” a precizat oficialul DAJ. De asemenea, el precizează că ninsoarea consistentă din iarnă, precum și precipitațiile din ultima lună asigură, deocamdată, un grad suficient de umiditate în sol. Pe de altă parte, grâul – grație faptului că stratul de zăpadă nu a fost spulberat – a ieșit bine din iarnă, anunțându-se un an favorabil pentru pâinea cea de toate zilele a sucevenilor. „Este clar că, după perioada de însămânțări, așteptăm un pic de ploaie și, bineînțeles, mai multă căldură” a explicat Constantin Acostoaie, șeful Serviciului „Inspecții, implementare politici agricole și statistică”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: