Fălticeneanca Iustina Crăciun, bursieră la universitatea lui Albert Einstein

Dublă medaliată olimpică internațională la astrofizică, Iustina Crăciun din Fălticeni ar fi putut alege o mulțime de alte burse obținute la trei universități engleze, University College London (UCL), Manchester University și Edinburgh University.
 

Iustina Craciun

I-ar fi putut alege și pe americanii de la Pennsylvania University, dar nu i-a ales. Au vrut-o ca studentă și asiaticii deștepți ai universității de stat din Singapore, dar Iustina a ales în cele din urmă Princeton, pentru că acolo a fost profesor genialul fizician și vizionar Albert Einstein. „Am ales Princeton că acolo a fost profesor Einstein, dar și pentru că au o facultate de fizică și astrofizică cu niște laboratoare fantastice, în care se desfășoară o mulțime de proiecte de fizică care mai de care mai tentante. Mai mult, în apropiere există un parc în care pot face observații pe bolta cerească. Ca să spun drept, abia acum caut și descopăr o mulțime de alte lucruri despre Princeton care mă conving că acolo era locul meu” a motivat Iustina alegerea drumului spre viața ei de mâine. Pentru a primi bursa, Iustina Crăciun a trimis, pe lângă un eseu explicativ motivând de ce ar vrea acolo, la universitatea lui Einstein, și răspunsul la teste de matematică, fizică și limbă și cultură englezo-americană. A susținut practic un bacalaureat american în urma căruia a obținut 2170 de puncte din 2400 posibile. În prezent, Iustina Crăciun, fiica lui Petru Crăciun, coordonatorul multiplului medaliat lot olimpic românesc de astrofizică, încheie ultimul an la International Computer High School din București, un liceu internațional de informatică, „Fabrică de medalii”, cum a fost denumită în presă această instituție de învățământ. Olimpica româncă la astrofizică se pregătește să reprezinte din nou România la Olimpiada internațională de astrofizică care se va desfășura anul acesta în august, chiar la Suceava. Își merită locul în elita astrofizicienilor țării pentru că are în spate rezultate excepționale la competițiile internaționale precedente în care a cinstit tricolorul românesc. Iustina Crăciun a obținut prima ei medalie internațională în 2010, la Olimpiada de astronomie și astrofizică din Crimeea. În Brazilia, Iusti a luat două medalii de bronz (una a ei, una împreună cu echipa). Bronz și în Polonia în 2011, tot bronz și în 2012 în Brazilia. Anul trecut însă Iustina „a rupt malul” și a luat două medalii de aur, una în competiție individuală și una la rezolvat cele mai inventive și imaginative probleme. În total, anul trecut, la Volos, în Grecia, lotul olimpic român de astronomie și astrofizică a obținut cinci medalii, două de aur, două de argint și una de bronz.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: